Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează asupra faptului că urmează două săptămâni de coșmar, cu peste 20.000 de cazuri pe zi și cu 40.000 de persoane internate în spital.
„Scenariul de coșmar a devenit realist, cel mai pesimist, care ne spune că la mijlocul lunii octombrie vom avea peste 15.000 de cazuri și 40.000 de cazuri în spitale. Nu avem cum să facem față. Dacă nu se iau acum măsuri radicale, care nu se pot face decât prin carantină națională si stare de urgență… (…)
Niciodată nu am avut o creștere cu peste 50% mai multe săptămâni, doar una, două. Însă acum crește atât de repede, iar 20.000 de internări, dacă se acumulează într-un timp foarte scurt… Din păcate, următoarele două săptămâni sunt inevitabile”, a avertizat Octavian Jurma, marți seară, la un post TV.
Mai mult, cercetătorul a sancționat clasa politică, care este direct răspunzătoare pentru situația creată acum, în România. În același timp, acesta spune că politicienii ar trebui să fie uniți, pentru a lua deciziile de care are nevoie, acum, România.
„Chiar dacă nu intrăm mâine în carantină, cazurile vor depăși 15.000 de cazuri chiar marți (5 octombrie – n.red.), când se depune moțiunea de cenzură. (…) Nu înțeleg de ce când pandemia crește atât de repede, politicienii continuă să se omoare unul pe altul. (…)
Străinii nu au ieșit din restricții decât după ce s-au vaccinat. (…)
Este aproape imposibil că în acest moment să găsim o cale. Această criză politică este complet legată de criză sanitară, pentru că nu se pot lua decizii fără aprobarea politică”, a conchis cercetătorul, în același mesaj la un post TV.
Potrivit medicului primar la Floreasca, Radu Țincu, numărul paturilor trebuie suplimentat zilnic.
„Este clar că avem la acest momentu un serviciu de terapie intensivă la nivel național, un număr de paturi de terapie intensivă și acestea sunt toate. Cu cât vor fi mai mulți pacienți COVID-19 cu atât un număr de paturi va trebui să fie transferat pentru tratamentul lor.
Ceea ce nu ne dorim este să se depășească capacitatea de terapie intensivă națională, asta înseamnă ca adunați, pacienții COVID și cu ceilalți pacienți să depășească numărul de 3.000 și ceva de paturi de terapie intensivă pe care o avem. Pentru că se va ajunge ca în scenariu din Italia, în care oamenii vor rămâne în ambulanțe, în fața spitalelor sau în camerele de gardă, fără să mai aibă un loc în terapie intensivă”, a subliniat Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca, la Aleph News.
Un număr de 10.826 noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărior ajungând în România, miercuri, la 1.221.636 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 207 de decese, în timp ce 1.320 de pacienți sunt internați la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.457 de teste RT-PCR și 42.978 teste rapide antigenice.