Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență privind reintroducerea șomajului tehnic, dar și o ordonanță pentru acordarea de zile libere pentru părinţii ai căror copii învață online.
Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.
„Indemnizația de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, va fi acordată mai multor categorii de beneficiari:
Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, stabilite de autoritățile locale și centrale, în funcție de incidența cumulată la 14 zile;
Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică, excepție făcând salariații aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;
Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți etc.”, se arată în mesajul Ralucăi Turcan.
Prin cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență, adoptat în ședința de Guvern de astăzi, se reintroduc măsurile de sprijin pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care activitatea didactică în unitățile de învățământ se limitează sau se suspendă din cauza situației epidemiologice.
„Actul normativ adoptat astăzi se va aplica tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, pe toată perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022 și prevede:
Acordarea de zile libere plătite pentru părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar;
Asigurarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată”, mai scrie ministrul.
Știrea inițială:
Măsura şomajului tehnic pentru angajaţi urmează să prelungită, în contextul înrăutățirii situației pandemice. Guvernul va prelungi, miercuri, măsura şomajului tehnic pentru angajaţii care vor avea nevoie, dacă evoluţia pandemică se înrăutăţeşte, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan. În același timp, Executivul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care se instituie măsuri de sprijin pentru părinţi.
„Noi vom adopta din nou şomajul tehnic, astăzi, în şedinţa de Guvern. De fapt vom prelungi aplicarea şomajului tehnic, vom adopta o ordonanţă de urgenţă care să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online şi, de asemenea, în şomajul tehnic intră şi alte categorii de profesionişti care vor putea primi un sprijin activ în cazul în care evoluţia pandemică se înrăutăţeşte”, a afirmat Raluca Turcan, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Ministrul Muncii a menţionat că Guvernul intenţionează să permită contracte şi mai flexibile pentru angajatori şi angajaţi pe piaţa muncii.
“Am flexibilizat ‘kurzarbeit’ şi l-am făcut mai accesibil, dar cred că în materie de flexibilizare relaţii de muncă se poate face mai mult şi avem pregătit, în momentul de faţă, un act normativ, să vedem dacă va fi ordonanţă sau proiect de lege, astfel încât să oferim posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi ‘casual work’ sau ‘job sharing’, ’employ sharing’ sau alte forme de astfel de contracte”, a precizat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a participat la evenimentul online organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind lansarea celei de-a 19-a ediţie a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”.