Decizia de a elimina din școli pragul de 6% este iresponsabilă și nu este bazată pe dovezi ştiinţifice, spune Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică. „Este ca şi cum s-ar decide că promovabilitatea la Bacalaureat de va face de la nota 2 în sus şi apoi ne-am bate cu pumnul în piept că avem rezultate bune.”
„Decizia de a elimina pragul de 6% este una iresponsabilă şi care nu este bazată pe dovezi ştiinţifice. Este ca şi cum s-ar decide că promovabilitatea la Bacalaureat de va face de la nota 2 în sus şi apoi ne-am bate cu pumnul în piept că avem rezultate bune. Scoaterea pragului de 6% (scos în mod arbitrar, fără un suport ştiinţific – exact la fel cum a fost introdus) mută presiunea şi responsabilitatea pe familii şi scuteşte ministerul educaţiei de orice complicaţie – ei insistă să ţină deschise şcolile şi nu au nicio legătură directă cu bunicii nevaccinaţi sau copiii cu comorbidităţi care vor ajunge la terapie intensivă. O abordare egoistă şi lipsită de empatie”, a explicat Cherecheş.
El spune că școala cu prezență fizică este importantă, dar Ministerul Educaţiei trebuia să se pregătească din timp pentru valul 4.
„Sunt extrem de acord cu importanţa ca şcoala să fie faţă în faţă, dar acest lucru putea fi obţinut doar dacă se pregăteau şi introduceau încă din vară: testarea săptămânală a tuturor copiilor şi cadrelor didactice, obligativitatea vaccinării la cadrele didactice, introducerea de protocoale şi metode de ventilaţie pasivă şi activă în clase, obligativitatea măştii cu repercursiuni în cazul nerespectării şi asigurarea distanţării în sălile de clasă”, a adăugat Răzvan Cherecheş.
Decizia privind anularea pragului de 6 la mie pentru închiderea şcolilor a fost anunţată miercuri de ministrul Educaţiei în urma unei consultări cu specialiştii în domeniul medical.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școala se va desfășura cu prezență fizică și după pragul de șase la mie, cu respectarea normelor de protecție sanitară, iar în cazul în care într-o clasă apare un caz de infectare, acea clasă va trece în online.
„Sub rezerva anchetei epidemiologice, în cazul în care din ancheta epidemiologică rezultă că acel caz confirmat a intrat în contact cu mai mulți colegi, din mai multe clase, sigur că măsura suspendării prezenței fizice se va extinde. Asta ține de ancheta epidemiologică. Regula este următoarea: apare într-o clasă se suspendă în acea clasă”, a afirmat Cîmpeanu.
Ministrul consideră că prezența fizică în școli are mai multe avantaje pentru elevi, iar în următoarele zile vor fi organizate echipe mobile care să meargă în școli pentru a vaccina elevii care doresc imunizarea, bineînțeles cu acordul părinților.