Carantina de noapte în zilele de weekend ar putea să se întoarcă în municipiile București, Cluj-Napoca și Craiova începând de vineri, dacă Guvernul aprobă Hotărârea CNSU nr. 76 din 30 septembrie, care prevede interdicția circulației în afara locuinței în intrevalul 20.00-5.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Măsura ar urma să fie valabilă în toate localitățile unde incidența a depășit 6‰. În Timișoara deja se aplică interdicția, inclusiv în timpul săptămânii, deoarece incidența este de 8,5 ‰.
Hotărârea CNSU 73 din 23 septembrie 2021 prevede interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00- 5.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000de locuitori.
Dacă incidența trece de 7,5 la mie, interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, este aplicabilă pe tot parcursul săptămânii.
Hotărârea 76 a CNSU din 30 septembrie, prevede doar „exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori”.
Iată municipiile în care incidența a trecut deja de 6 ‰:
De asemenea, la acest moment alte 142 de localități din țară au incidența de peste 6 ‰.
Opreatorii economici care își desfășoară acrivitatea în domeniul alimentație publică vor funcționa până la 50% din capacitatea spațiului.
Art. 4 Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, astfel:
k) organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor
Cinematografele, sălile de spectacole, sălile de sport, sălile de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) vor funcționa:
Art.8 – (1) Accesul la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în condițiile prezentei hotărâri este permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
(2) Dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi scanat de operatorul economic/organizator prin aplicația mobilă de verificare, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.
(3) Toți operatorii economici care desfășoară activități de lucru cu publicul în condițiile prezentei hotărâri, au obligația de a verifica la intrarea în locație, prin personalul propriu, documentele prevăzute la alin. (2) și de a nu permite accesul în incintă în lipsa acestora sau dacă certificatul digital al UE privind COVID-19 prezentat este eliberat ca urmare a testării antigen sau RT-PCR.
Art.9 – Măsurile prevăzute la art. 4-7 din prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.