EXCLUSIV VIDEO| De ce se propagă atât de rapid incendiile în secțiile ATI. Ce arată un experiment

Publicat: 01/10/2021, 15:20

Un experiment făcut la solicitarea publicației Gândul de un distribuitor de generatoare de oxigen arată că orice scânteie oricât de mică ar fi este suficientă pentru a aprinde focul în prezența unei concentrații de oxigen.

Vedem, mai întâi, cum arde o bucată de hârtie în mod obișnuit, în aerul pe care îl respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu hârtia și cum arde o apropiem de oxigenul medical. Puteți observa că hârtia arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită.

Gheorghe Stoian, un inginer care lucrează cu aparatura medicală din spitalele românești, a explicat pentru Gândul că focul într-o secție de Terapie Intensivă se poate aprinde din mai multe motive, inclusiv din cauza unei simple defecțiuni de la nivelul instalației electrice sau de la o priză defectă.

Cum se poate propaga flacăra

Poate să fie ba din cauza unei defecțiuni de la nivelul unui aparat, ori de la o priză care nu este conformă și imediat poate face o flamă. E suficientă o scânteie în preajma unei concentrații de oxigen și se poate aprinde totul. Știm foarte bine că focul este întreținut de oxigen.Pentru ca el să ardă are nevoie de oxigen și cu cât primește mai mult oxigen, cu atât flacăra este mai mare. Flacăra într-un mediu normal arde închis, mocnit, însă în momentul în care ai băgat oxigen arderea se întreține”, spune inginerul.

În continuare, inginerul spune că în multe spitale din România lipsesc elemente de siguranță, cum ar fi detectorii de flacară.

Toate secțiile de terapie intensivă ar trebui supravegheate video. Nu în toate spitalele sunt supravegheate. Foarte puține saloane dispun de acești detectori de incendiu. E nevoie de senzori ca să avertizeze și să măsoare atunci când concentrația de oxigen este mai mare. Medicii și asistenții nu stau mereu în salon. Este nevoie de un centru de supraveghere în fiecare spital pentru a depista aceste lucruri și în fiecare cameră să există acele dispozitive care să avertizeze atunci când concentrația este prea ridicată pentru a se lua urgent măsuri, explică inginerul Gheorghe Stoian.

Incendiile cu victime din pandemie

Începând cu 14 noiembrie 2020, au izbucnit 12 incendii la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum și au eu existat intoxicații cu fum. În schimb, altele au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, vineri, 1 octombrie, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Inițial autoritățile au anunțat că 9 pacienți de la Terapie Intensivă au murit, însă procurorul de caz a declarat ulterior că sunt, de fapt, 6  decese. Totodată, alți zeci de pacienți au fost evacuați și transferați la alte trei spitale.

Spitalul Județean Piatra Neamț (14 noiembrie 2020), 10 decese.  În valul doi al pandemiei un incendiu a curmat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț și medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave. Ulterior, acesta a fost transferat în Belgia. Ancheta în acest caz nu a fost finalizată nici până în acest moment.

 Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (29 ianuarie 2020), 17 decese. A urmat valul 3 unde a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală și unde au murit 17 oameni.  Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului.

Spitalul Victor Babeș și TIR-ul ATI (3 morți). Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×