Polițiștii francezi au reușit să rezolve un caz celebru cu crime și violuri în serie, petrecut în Franța anilor ’80 – ’90 din secolul trecut. La 35 de ani de la prima crimă, suspectul a fost identificat drept Francois Verove, 59 de ani, fost polițist și jandarm francez, pensionat, în prezent decedat.
Presa internațională scrie că bărbatul s-ar fi sinucis după ce anchetatorii din Paris au cerut din provincie mostre ADN de la mai mulți polițiști aflați în zona capitalei franceze în perioada crimelor, pentru a le confrunta cu probele din dosarul „Ciupitului”.
750 de foști și actuali jandarmi au primit astfel de solicitări. Verove se afla printre aceștia. În data de 24 septembrie, el a fost anunțat să se prezinte peste cinci zile la poliție, pentru a da probe biologice. Soția lui Verove l-a dat dispărut în data de 27 septembrie.
Cadavrul său a fost descoperit într-un apartament închiriat în localitatea Grau-du-Roi, pe coasta Mediteranei. Procurorii au comunicat că profilul ADN al lui Verove corespunde probelor prelevate de la mai multe crime.
Dosarul a fost popularizat de presa din Franța drept Le Grêlé („Ciupitul” sau „Bărbatul cu semne de vărsat de vânt pe față”)
Așa era descris de martori suspectul care a ucis cel puțin patru persoane și a violat șase.
Un portret-robot al suspectului a stat zeci de ani pe pereții poliției judiciare din Paris, scrie BBC.
Verove a lăsat și o scrisoare, al cărei conținut nu a fost publicat sau confirmat oficial. BBC, care citează relatări din mass-media franceze, notează că Verove ar fi mărturisit că a experimentat „impulsuri anterioare” dar că a reușit, de atunci, să și le controleze.
Aparent, el ar fi recunoscut crimele, dar fără a intra în detalii privind victimele sau circumstanțele. Descrierea amănunțită a „Ciupitului” datează din 1986, când a violat-o și ucis-o pe Cécile Bloch, 11 ani. Ea a fost dată dispărută după ce nu a mai apărut la școală.
Luc Richard, fratele cu care victima avea un părinte comun, se numără printre cei care au furnizat poliției descrierea unui bărbat cu fața marcată de cicatrice similare celor produse de acnee. Suspectul a fost semnalat în clădirea unde locuia victima, situată în arondismentul 19 din Paris.
Richard a contribuit la elaborarea portretului-robot. El a povestit cum a luat liftul cu un bărbat care „părea foarte sigur de el”.
„Mi-a spus ceva de genul ‘vă doresc o zi foarte bună'”, a menționat fratele victimei, într-un interviu din 2015 pentru publicația Soud Ouest.
Ulterior, poliția a găsit cadavrul fetei de 11 ani în subsolul clădirii, acoperit cu un covor vechi. Victima fusese violată, strangulată și înjunghiată.
Potrivit poliției, ADN-ul prelevat de la defunctul Verove l-a plasat pe acesta la locul mai multor infracțiuni de crimă și viol.
Între acestea, uciderea lui Gilles Politi, un bărbat de 38 de ani, și a dădacei sale germane, Irmgard Müller, 20 de ani, în anul 1987. De asemenea, ADN-ul lui Verove s-a potrivit cu probele din cazul Karine Leroy din 1994.
Tânara de 19 ani a dispărut în drum spre școală. Cadavrul său a fost găsit după o lună la marginea unei păduri.
În alte trei violuri, în care victimele au fost o femeie germană de 26 de ani și două fete de 14 și 11 ani, ancheta a reținut că suspectul s-a identificat drept polițist.
„Aveam această convingere, că (făptașul) era fie un ofițer de poliție, fie un jandarm, atât din cauza violențelor împotriva victimelor, cât și a tacticilor folosite”, spune Didier Saban, un avocat care reprezintă familiile victimelor.
Potrivit acestuia, autorul atrocităților a folosit inclusiv legitimația de polițist când aborda victimele.
Saban crede că ucigașul a făcut tot posibilul să se asigure că nu lasă probe ADN la locul crimelor. Acum, cu identitatea făptașului confirmată de poliție, avocatul vrea redeschiderea mai multor dosare nerezolvate, în care nu s-au folosit probe ADN