Alexandru Rafila, după incendiul de la spitalul din Constanța: „Din păcate, noi acredităm nişte hârtii şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”

Alexandru Rafila, după incendiul de la spitalul din Constanța: „Din păcate, noi acredităm nişte hârtii şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”
Favipiravir, medicamentul pentru tratamentul COVID-19, eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală / Alexandru Rafila / ( FOTO: Mediafax Foto/Marian Ilie)
Publicat: 03/10/2021, 16:48

Medicul Alexandru Rafila, deputat al Partidului Social Democrat, a comentat, duminică, situația din sistemul de sănătătate, atât la capitolul dotări, cât și în ceea ce privește mentalitatea, apreciind că obișnuința de a lucra în condiții de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în situații ca cea de la Constanța, unde incendiul izbucnit vineri la secția ATI a Spitalului de boli infecțioase a dus la decesul a șapte pacienți.

Alexandru Rafila a afirmat, într-o intervenție tv, că sunt multe nereguli în sistemul de sănătate, dar şi mentalitatea este o problemă.

„Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă  – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat medicul, deputat PSD, duminică, la Digi24, relatează News.ro

„Obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii”

Declarațiile au fost făcute în contextul în care un incendiu devastator a izbucnit vineri dimineață la secția de terapie intensivă a Spitalului de boli infecțioase din Constanța, unitate care fusese inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după controalele demarate după tragedia din noiembrie 2020 de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

„Obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, potrivit căruia, în situaţia actuală de exemplu, eşti nevoit să improvizezi, pentru că paturile de ATI nu sunt prevăzute cu prize suplimentare, dar numărul de paturi trebuie suplimentat.

De altfel,conform raportului IGSU citat în Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau instalațiile de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice aveau probleme. „Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau supreasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominal a circuitelor”, se arăta în raport. În plus, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, se arată îm raportul IGSU.

De ce nu s-au finanțat investițiile

Medicul Alexandru Rafila a mai spus că standardele de calitate reglementate sunt bune, dar ar trebui să fie şi respectate, astfel că, dacă am reuşi să trecem de la „bifatul căsuţelor” la aplicarea reală a ceea ce se prevede în normative, lucrurile ar sta altfel, relatează News.ro

„Noi trebuie să găsim o soluţie, totuşi, de compromis (…) Această chestiune în care tu pui un standard…80-90% din clădirile publice nu au autorizaţie, toate clădirile, nu spitalele. E clar că această autorizaţie pentru o clădire veche nu poate fi obţinută, întrucât investiţiile nu se pot face repede şi, oricum, nu depind de manager”, afirmat Alexandru Rafila. Potrivit sursei citate, deputatul PSD cere cere un proiect pentru sistemul de sănătate – o soluţie intermediară. „Chestiunea asta cu autorizaţia pe care o impuţi managerului, mie nu mi se pare că este imputabilă managerului vreunui spital, că nu are de unde să facă el o investiţie pentru care nu e nici mandatat, nici nu are de unde să facă această investiţie”, a mai declarat medicul.

În cazul spitalului din Constanța, în ciuda deficiențelor depistate, obiectivele de investiții ale spitalului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru instalarea unui sistem de detecție incendiu „au fost tăiate de pe lista de investiții pe anul 2021 de către Primăria Constanța deoarece urmează a fi dealizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în Planul strategic 2020 – 2025  al Spitalului clinic de boli infecțioase. Conform documentului citat, acest proiect este una dintre prioritățile pe termen mediu (2 ani) – 2021 – 2022: Modernizarea spitalului prin proiectul de eficientizare energetică demarat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Constanța, aflat în stadiul DALI – respectiv în faza incipientă a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, prin care se va renova tot spitalul

Primarul Constaței Vergil Chițac a explicat, într-un mesaj video, de ce nu a aprobat cererea de finanțare a Spitalului de boli infecțioase pentru un sistem de detecție a incediilor.

„Dacă sunteţi înarmat cu un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”

Alexandru Rafila consideră că, în lupta cu pandemia de COVID-19, trebuie utilizate toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie. „Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi dumneavoastră sunteţi înarmat cu un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO? NU cred. Cam aşa este situaţia şi în ceea ce priveşte unele dintre facilităţile din Sănătate într-o situaţie de criză”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, se poate găsi o soluţie la nivel guvernamental, astfel încă toate unităţile medicale disponibile să poată fi făcute sigure pentru pacienţi, dar în condiiţile existente la cădiri vechi de zeci de ani, arată sursa citată

Premierul Florin Cîțu l-a demis vineri pe șeful Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vlad-Teodor Berbecar, în urma incendiului, și i-a solicitat primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului instituției medicale, Stela Halichidis, dat fiind faptul că spitalul se află în subordinea municipalității.

Sâmbătă seara, specialiștii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au ajuns la Constanța și fac verificări pentru a determina care au fost cauzele incendiului în urma căruia șapte pacienți și-au pierdut viața.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier