GÂNDUL FINANCIAR. Radu Dinescu (UNTRR) despre plata impozitului retroactiv la diurnă: „Este absolut imposibil, chiar dacă autoritățile din România încearcă să fie drăguțe”

Publicat: 04/10/2021, 13:59

Transportatorii români vor ca autoritățile să decidă o aministie fiscală în cazul plății impozitării retroactive, pe cinci ani, a diurnelor pentru șoferii profesioniști. Altfel, nu doar industria, ci și economia României are de pierdut, a declarat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), invitat la GÂNDUL FINANCIAR.

Transportatorii au ieșit, din nou, în stradă miercurea trecută, iar săptămâna aceasta continuă discuțiile cu autoritățile responsabile pentru o soluție la solicitările lor.

Cele mai stringente revendicări vizează diurna, impozitarea retroactivă pe cinci ani, dar și situația primelor RCA, în contextul falimentului City Insurance și deciziile privind carantinarea șoferilor, unde România „are o abordare mai catolică decât Papa”, a explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„O abordare fără precedent a unui Guvern din UE”

În ceea ce privește impozitarea diurnei, Radu Dinescu reclamă că aceasta reprezintă „o abordare fără precedent a unui Guvern din Uniunea Europeană”, pentru că toate statele membre lucrează cu același cadru legal.

„Doar în România autoritățile s-au gândit să obțină un venit prin impozitarea retroactivă, pe cinci ani, a sumelor plătite de către companiile de transport șoferilor cu titlul de diurnă. Impozitul reprezintă circa 75% din valoarea netă plătită”, a spus reprezentantul UNTRR.

Potrivit lui Radu Dinescu, este vorba de un principal de 80 – 90.000 de euro pentru fiecare șofer profesionist care a fost angajat al unei firme de transport în ultimii cinci ani, iar cu accesorii, aceste sume pot să urce până la 150.000 euro.

„Astfel, o firmă cu 10 camioane a primit o notă de plată de un milion și jumătate de euro. Spun asta în condițiile în care o firmă cu un camion de transport internațional poate să genereze un venit de circa 100.000 de euro anual, dar cu cheltuieli de 95.000 de euro, uneori și mai mari, 95.000 dacă totul merge perfect. Cu o marjă de 5.000 de euro niciodată nu vei putea plăti o penalitate, o amendă, o sumă de 150.000 de euro. Este absolut imposibil, chiar dacă autoritățile din România încearcă să fie drăguțe și să spună «Le plătiți în rate în cățiva ani de aici încolo»”, a precizat reprezentantul transportatorilor, la GÂNDUL FINANCIAR.

„Această industrie performează mai bine decât economia României”

Radu Dinescu a pus în comparație locul pe care se plasează piața de transport rutier din România în Uniunea Europeană, locul 8, în timp ce economia națională este pe locul 15 în UE. „Asta înseamnă că această industrie performează mai bine decât economia României”, afirmă Radu Dinescu, fără a primi stimulente din partea statului, și, mai mult, în contextul unei balanțe comerciale negative.

Per ansamblu, potrivit UNTRR, România este a opta piață de transport rutier din UE și se poziționează pe locul 3 în UE la operațiunile de transport rutier internațional de tip cross-trade (10,5%) și cabotaj (8,2%), după Polonia și Lituania. Transportul rutier și activitățile conexe generează circa 5% din PIB al României și angajează peste 350.000 de persoane.

„În loc să ne gândim la viitor (intrarea în vigoare acelei de-a doua părți a Pactului european de mobilitate, în februarie 2022 – n.r. ) și la cum să ne menținem pe acest loc 3 în Europa, noi ne luptăm să supraviețuim pentru că nu ști, Doamne ferește, dacă îți intră Fiscul pe ușă, ce interpretare ar putea să îți dea vizavi de modul în care ai plătit diurna și dacă ți-o reîncadrează ca venit de natură salarială”, a spus Radu Dinescu.

Reprezentatul UNTRR a reprecizat că discuțiile cu autoritățile pentru regelementarea acestei situații sunt deocamdată la faza de promisiuni și propunere de act normativ. Transportatorii doresc o amnistie fiscală, „din punct de vedere tehnic, legal, singura soluție prin care poți să absolvi plata notelor de plată, rapoartele inspecției fiscale deja emise de ANAF”.

În caz contrar, susține Radu Dinescu, România va pierde dacă această industrie are de suferit: se pierde din contribuția din exportul de servicii, și cresc cheltuielile cu plata pentru servicii de transport pentru operatori din afară.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie
×