Unul dintre cele mai cunoscute holdinguri din România a fost dat în judecată de un angajat care a suferit, cu mai mulți ani în urmă, un accident de muncă. Astfel de evenimente nedorite afectează, uneori irecuperabil, viața celui accidentat, iar atunci când apar suspiciuni că angajatorul încearcă să ”mușamalizeze” incidentul, lupta se duce în instanță.
Procesul pe care Ioan N., muncitor necalificat, l-a intentat Internațional Alexander SRL – unul dintre cei mai mari transportatori din România, al cărui fondator și acționar este omul de afaceri Simion Ioan Apreutese, în timp ce soția sa, Loredana Apreutese, deține funcția de general manager – a avut ca punct de pornire un accident de muncă petrecut în luna noiembrie a anului 2017 și s-a judecat câțiva ani la Tribunalul Arad, această cauză fiind amânată de mai multe ori.
Amânările au avut ca motive studierea înscrisurilor depuse la dosar, administrarea probelor care au fost încuviințate, citarea martorilor, starea de urgență declanșată din cauza pandemiei de coronavirus, audierea martorilor sau efectuarea unor expertize, iar GÂNDUL prezintă informații din acest dosar, soluționat cu o decizie în favoarea muncitorului rănit, care a primit daune morale și un rest de indemnizație, după un an de judecată.
Angajatul firmei a solicitat instanței să dispună obligarea Internațional Alexander SRL la plata diferenței de 25% între indemnizația primită pentru încadrarea în concediu medical (75% din salariu) pentru boală obișnuită și indemnizația de 100% datorată pentru accident de muncă, dar și obligarea companiei la plata sumei de 50.000 de euro, în lei la cursul valutar din ziua plății, cu titlu de despăgubire pentru accidentul de muncă.
Ioan N. a lucrat ca muncitor necalificat la Internațional Alexander SRL, într-unul din depozitele companiei, iar pe data de 1 noiembrie 2017, în jurul orei 10.00, în timp ce căuta un coleg care să îl ajute la ridicarea unor paleți, a suferit un grav accident de muncă.
Un alt angajat, care conducea un motostivuitor, l-a călcat peste picioare, existând și trei martori care au fost prezenți la locul accidentului.
Imediat după incident, angajatul a intrat în stare de șoc din cauza durerii puternice, stivuitorul presându-i labele ambelor picioare, astfel că s-a prăbușit efectiv la pământ, pierzându-și pe loc echilibrul și, parțial, cunoștința. Unul dintre colegii de serviciu l-a transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, dar a anunțat acolo că accidentul a survenit căderii unui dulap pe picioarele lui Ioan N.
La acel moment, Ioan N. se afla în imposibilitate de a anunța persoana responsabilă pentru protecția muncii, astfel că accidentul de muncă nu a fost anunțat.
Muncitorul necalificat a suferit ”o fractură fără deplasare de os navicular la piciorul stâng și durere acută la piciorul drept”. A fost internat în spital, pe data de 1 noiembrie 2017, iar în 8 noiembrie a fost supus unei intervenții chirurgicale la ambele picioare.
După ieșirea din spital, Ioan N. a stat aproximativ trei luni în concediu medical.
”Potrivit biletului de ieșire din spital, acesta a necesitat, o perioadă îndelungată de timp, toaletare și pansament la două zile, la nivelul piciorului stâng, antibiotice puternice și mers asistat cu sprijin parțial. Periodic, a fost la control, necesitând antibiotice pentru reducerea durerii resimțite, având dureri intense atât la nivelul piciorului stâng, cât și dureri de cap (cefalee) ca urmare a intervenției chirurgicale și a încercărilor de a-și reveni și de a putea merge normal din nou”, se menționează în motivarea instanței de judecată.
Având în vedere faptul că Ioan N. desfășura muncă în depozit, Internațional Alexander SRL ”avea obligația de a-i asigura un echipament de protecție corespunzător, în special încălțămintea adecvată, al cărei rol era atât de a-l proteja de accidentare, cât și de a-i oferi un confort optim pentru o productivitate crescută”, se mai arată în motivare.
Angajatul rănit la muncă a acuzat Internațional Alexander SRL că a omis să asigure tuturor angajaților din depozit echipamentul de lucru corespunzător, toți fiind nevoiți să își exercite atribuțiile de serviciu în lipsa încălțămintei adecvate, în condițiile în care ridicau paleți, stăteau o perioadă îndelungată de timp în picioare, manevrau utilaje.
Conform prevederilor securității și sănătății în muncă, orice lucrător care riscă accidentări ale picioarelor cauzate de căderi de obiecte sau materiale, sau de lucrul cu mase fierbinți sau foarte reci, trebuie să primească încălțăminte de securitate și protecție adecvată. Numai că Ioan N. nu a avut curajul să solicite șefului de depozit să îi acorde echipamentul necesar, întrucât îi era frică de faptul că l-ar putea concedia disciplinar și va pierde inclusiv ajutorul material ce urma să-l primească prin eventuala concediere.
”Toate aceste nereguli”, se mai arată în motivarea instanței, ”constituie încălcări grave ale legislației muncii, iar consecințele în ceea ce îl privește pe reclamant sunt cât se poate de traumatizante”.
Ioan N. a solicitat despăgubiri morale pentru suferința produsă după accidentul de muncă în care a fost implicat, ca urmare a neacordării de către firma la care lucra a echipamentelor de protecție adecvate, precizând și că:
Ioan N. a declarat, în fața instanței de judecată, că ”nu a cunoscut modul în care se codifică certificatele de concediul medical. În perioada în care a fost internat în spital, șeful de depozit a venit și i-a sugerat că, în situația în care dorește să își păstreze locul de muncă, cel mai bine ar fi să semneze o declarație prin care să își asume culpa pentru cele întâmplate”.
Având o situație financiară precară, a rămâne fără loc de muncă părea o perspectivă alarmantă, în contextul în care era internat în spital și suferise de curând o intervenție chirurgicală, ”motiv pentru care s-a văzut nevoit să semneze orice document se solicita”.
Cu toate acestea, după ce a revenit din concediul medical, lui Ioan N. i s-a solicitat să își dea demisia.
Reprezentanții Internațional Alexander SRL au susținut că raporturile de muncă dintre companie și Ioan N. au încetat din cauză că acesta și-a dat demisia și că informațiile prezentate de acesta în fața judecătorilor ar fi fost false, iar împrejurările în care s-a produs accidentul de muncă sunt ”cu totul altele”:
Prin urmare, accidentul de muncă ar fi avut loc, exclusiv, din vina lui Ioan N., pentru că, potrivit reprezentanților Internațional Alexander SRL:
Acuzațiile la adresa lui Ioan N. au continuat.
”… reclamantul susține în mod neadevărat că după externarea din spital a trebuit să stea în casă mai bine de o lună cu picioarele întinse, având o mulțime de inconveniente. În realitate, fără a contesta că după externare reclamantul nu a fost în cea mai bună formă, pârâta arată că la 10 zile după externare, respectiv în data de 15 decembrie 2017, reclamantul a participat la petrecerea de final de an organizată de pârâtă, împreună cu alți aproximativ 200 de colegi. Deși reclamantul susține că a trebuit să ia tratamente cu antibiotice puternice (exemple în acest sens fiind tador sau nurofen, care este evident că nu se încadrează în categoria antibioticelor) aceasta nu l-a împiedicat să consume la respectiva petrecere băuturi alcoolice”, au ripostat reprezentanții Internațional Alexander SRL.
Pe data de 24 decembrie 2019, apărarea muncitorul accidentat a depus întâmpinare, contestând apărarea Internațional Alexander SRL:
Totodată, Ioan N. a mai spus că firma ”a profitat de naivitatea sa și nu a declarat accidentul de muncă”.
”Nu este adevărat că ar fi declarat că i-a căzut un dulap pe picior, reprezentanții societății fiind cei care au declarat altceva, respectiv cel care l-a însoțit la spital. De asemenea, nu este adevărat că ar fi afirmat că își asumă culpa pentru accident, angajatorul profitând de naivitatea reclamantului pentru a nu declara accidentul de muncă. Este adevărat faptul că după ce a fost externat din spital, reclamantul a participat la petrecerea de final de an, la insistențele colegilor, însă nu a consumat alcool și nu era încă refăcut după accident”, se mai arată în întâmpinare.
”În ceea ce privește gravitatea accidentului (…), diagnosticul a fost de fractură fără deplasare, respectiv la ambele picioare oasele s-au rupt, ceea ce a determinat și intervenția chirurgicală menționată în biletul de ieșire din spital. În același act medical este menționat și tratamentul de care a beneficiat și care a inclus și antibiotice. Așadar, actele medicale contrazic încercarea intimatei (n.red. Internațional Alexander SRL) de minimizare a efectelor accidentului de muncă”, conform documentului citat.
Internațional Alexander SRL a susținut că accidentul de muncă s-a produs din vina lui Ioan N., dar se pune, totuși, întrebarea de ce nu a anunțat acest accident la autoritățile competente.
Din Raportul de expertiză întocmit de expertul judiciar rezultă faptul ”că nu se poate reține o culpă directă a angajatorului legată de respectarea legislației privind sănătatea și securitatea în muncă, însă din probele administrate până în prezent, la dosarul cauzei rezultă fără niciun dubiu faptul că în data de 01.11.2017 reclamantul a fost victima unui accident de muncă”.
Instanța de judecată a constat că ”evenimentul produs în data de 01.11.2017 întrunește condițiile pentru a fi încadrat ca accident de muncă”, iar Internațional Alexander SRL ”avea obligația de a demara cercetarea evenimentului, care are ca scop, potrivit art. 114 din HG nr. 1425/2006, stabilirea împrejurărilor și a cauzelor care au condus la producerea acestuia, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare și, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului. Această obligație nu a fost îndeplinită, accidentul produs nu a fost cercetat de angajator și nici încadrat ca accident de muncă”.
Pe data de 9 februarie 2021, Tribunalul Arad – Secția a III-a Contencios administrativ și fiscal, litigii de muncă și asigurări sociale – a decis că International Alexander SRL este ”bună de plată”, fiind obligată să îi plătească lui Ioan N. diferența de 5% dintre indemnizaţia primită pentru incapacitate temporară de muncă pentru boală obişnuită şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în urma unui accident de muncă, dar și suma de 5.000 euro, cu titlu de daune morale.
”Traumele psihice ale reclamantului s-au intensificat și din cauza faptului că, odată cu leziunile suferite, i s-a modificat statutul profesional și condițiile obișnuite de viață, dar i-au fost diminuate și posibilitățile de afirmare și manifestare în societate (a găti, a face curat, a se spăla, a se deplasa la toaletă). Ținând seama de aceste circumstanțe particulare ale cauzei, instanța apreciază rezonabil un cuantum al despăgubirilor de 5.000 euro, cu titlu de daune morale.
Pentru considerentele expuse, constatând că sunt îndeplinite condițiile pentru angajarea răspunderii civile a pârâtei, în temeiul art. 253 Codul muncii cu aplicarea art. 1385-1388 Cod civil, pârâta va fi obligată să plătească reclamantului suma de 5.000 (cinci mii) euro, cu titlu de daune morale, plătibilă în lei la cursul valutar de la data plății.
De asemenea, în temeiul art. 33 alin. 1 din Legea nr. 346/2002, instanța va obliga pârâta la plata către reclamant a diferenței de 5% dintre indemnizația primită pentru incapacitate temporară de muncă pentru boală obișnuită și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă în urma unui accident de muncă, pe perioada în care reclamantul s-a aflat în concediu pentru incapacitate temporară de muncă”, au mai precizat magistrații, în motivarea prezentată de GÂNDUL.