Florin Cîțu: Guvernul va aproba luni compensarea facturilor la energie pentru consumatorul casnic. Care sunt ultimele modificări propuse

Florin Cîțu: Guvernul va aproba luni compensarea facturilor la energie pentru consumatorul casnic. Care sunt ultimele modificări propuse
Premierul Florin Cîțu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 04/10/2021, 16:51
Actualizat: 04/10/2021, 16:57

Guvernul va aproba în şedinţa de luni o compensare a facturilor în această iarnă pentru consumatorul casnic, a anunţat, luni, premierul Florin Cîţu, la finalul unei ședința a Biroului Executiv al PNL, convocată înaintea votului din plen pe moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Cabinetului său.

Proiectul de act normativ pentru compensarea facturilor populației la energie electrică și gaze naturale nu se afla pe ordinea de zi oficială, publicată înaintea debutul ședinței, dar acesta ar putea fi inclus pe lista suplimentară.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba o compensare a facturilor pentru această iarnă, pentru consumatorul casnic. Din păcate, avem moţiunea mâine. (…) Nu vom mai avea timp să avem o soluţie şi pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri. Dar pentru consumatorul casnic avem o soluţie pe care o vom aproba astăzi”, a declarat Florin Cîţu, premier și liderul PNL, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

Întrebat de jurnașiști cât la sută din această compensare va fi suportată de stat şi cât la sută de către primării, premierul a răspuns: „Haideţi să vedem varianta finală, o voi avea astăzi în şedinţa de guvern, înţeleg că va fi 25% pentru energie, dar aşteptăm varianta finală în şedinţa de guvern”.

„Va fi prezentată după aceea de ministrul Energiei, exact după şedinţa de guvern. Deci, toate detaliile astăzi le veţi avea şi va merge la publicat ca să fie siguri că oamenii vor beneficia de această compensare şi trebuie liniştiţi oamenii că vor avea această compensare pentru iarnă”, a declarat Florin Cîţu.

În contextul creșterilor așteptate la facturi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, a transmis recent un avertisment privind prețurile la gaze naturale și energie electrică, adresat clienților casnici. Oficialul ANRE le-a recomandat celor care nu au semnat până în prezent un contract pe piaţa concurenţială să semneze în lunile noiembrie sau decembrie noul contract, deoarece este posibil ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie 2022.

Care e mecanismul

Potrivit șefului Executivului, acei consumatori care nu se declară în categoria celor vulnerabili, potrivit Legii consumatorului vulnerabil, vor beneficia automat de prevederile OUG care va fi aprobată de Guvern.

„Deci, cei care nu se vor declara sau nu vor avea timp să scrie acel formular, să se declare vulnerabili, vor beneficia oricum de compensare. Dacă cineva se declară vulnerabil şi există şi această compensare, atunci poate să primească mai mulţi bani şi din compensare, atunci va primi diferenţa, deci vom merge şi în paralel. Cine se declară vulnerabil poate să beneficieze şi de cealaltă variantă, cine nu se declară vulnerabil beneficiază doar de ordonanţă”, a spus șeful Guvernului, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă din 15 septembrie că se vor acorda compensații pentru facturile la gaze din 2,3 milioane de gospodării.

Conform celui mai recent proiect de pe site-ul Ministerului Energiei, persoanele fizice care au un consum în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, de 150 – 1.000 KWh la energie electrică și 80 – 960 de metri cubi la gaze naturale vor beneficia de compensarea lunară, pentru toate cele cinci luni, ale facturilor. Astfel, acestea vor fi calculate prin raportare la un preț de referință de 0,68 lei/KWh (cu tot cu tarife reglementate și TVA) la electricitate și de 125 lei/MWh la gaze, potrivit Profit.ro.

Pe ultima sută de metri, Guvernul a modificat puțin schema de compensare a facturilor la gaze și electricitate pentru consumatorii casnici, potrivit ultimei forme a Ordonanței de Urgență consultate E-nergia.ro.

Astfel, chiar dacă mecanismul de subvenționare rămâne, în esență, același, sunt limite de consum ușor crescute: toți clienții casnici de energie electrică cu un consum total în perioada 1 noiembrie – 31 martie de 1.000 kWh primesc o compensație de 21 de bani/kWh și toți consumatorii de gaze cu un consum total, în aceeași perioadă, de până la 1.000 de metri cubi de gaze, primesc o compensație de 25% din factura lunară, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?