Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului. După o ședință de aproape trei ore, moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 281 de voturi ”pentru”, ale parlamentarilor PSD, USR PLUS și AUR. Pentru căderea Guvernului Cîțu era nevoie de cel puțin 234 de voturi.
UPDATE 16:57. După ce Parlamentul retrage încrederea acordată Guvermului, prin votarea unei moțiuni de cenzură – cum s-a întâmplat marți în cazul Cabinetului Cîțu – Constituția prevede ca președintele să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier. Întreaga procedură, aici.
UPDATE 15:54: Deși moțiunile de cenzură nu sunt depuse foarte rar, de puține ori acestea au și fost de succes. Astfel, Guvernul Cîțu este doar al șaselea demis de Parlament în ultimii 30 de ani.
UPDATE 14:50: Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a picat, după ce moțiunea de cenzură a PSD a fost votată de 281 de parlamentari, cu 47 de voturi mai mult decât era necesar pentru a fi adoptată. Moțiunea a fost votată de parlamentarii PSD, USR PLUS și AUR.
Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 281 de voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” și nicio abținere.
La votul moțiunii de cenzură au fost prezenți 318 din cei 466 parlamentari și a fost votată de 281 de deputați și senatori. Parlamentarii PNL și UDMR nu au votat.
Florin Cîțu și miniștrii Guvernului său pleacă de la guvernare după 287 de zile. Guvernul Cîțu a depus jurământul pe 23 decembrie 2020, fiind format din coaliția de guvernare PNL – USR PLUS și UDMR. Pe 7 septembrie, cei 6 miniștri USR PLUS și-au depus demisia la Guvern, ministerele conduse de aceștia fiind preluate interimar de miniștrii de la PNL și UDMR.
UPDATE 14:40: 182 de parlamentari au votat până acum.
UPDATE 14:32: Au votat pana acum parlamentarii din formațiunile PSD, USR PLUS și AUR.
UPDATE 14:26. Dezbaterea a fost încheiată și se face prezența pentru vot.
UPDATE 14:20. Într-o declarație pe holul Parlamentului, întrebat dacă Lucian Bode e o alternativă și dacă va putea fi nominizat, Florin Cîțu a spus că PNL va lua cea mai buna decizie în interiorul partidului. La întrebarea privind eventulitatea organizării de alegeri anticipate, premierul a afirmat că toate sccenariile sunt pe masă.
UPDATE 14:08: Senatoarea independentă Diana Șoșoacă: „Domnule Cîțu ați spus că 70% din populația României, care este evident nevaccinată, este proastă. Vă anunț că sunteți premierul unei țări formată din proști din care, parafrazându-l pe Caragiale sunteți cel dintâi. Am venit să vă expun câteva din doleanțele oamenilor care sâmbătă au ieșit numai în București și imediat ați chemat chestorii ca să vă vă apere de o femeie. Păi, nu erați dvs. Superman? Păi, dacă dvs. sunteți Superman eu sunt Xena, Prințesa războinică. Numai că eu am mai multe șanse să fiu Xena decât dvs. Superman. care aveți nevoie de trei gealați ca să vă apere de întrebările unei femei”.
UPDATE 13:33: Senatorul Gabriela Firea (PSD): Azi e ziua educației națioanale. Mă așteptam ca domnul prim ministru să facă o referire în discurs la profesori, educatori, elevi, că așa e normal în această perioadă extrem de dificilă de pandemie.
„Nu-l urâm pe domnul Cîțu, că nu cu asta se ocupă parlamentarii, și suntem și buni creștini, domnule Fenechiu și domnule Cîțu”, a spus Gabriela Firea.
UPDATE 13:26: Deputat Gabriel Andronache (PNL): Dacă au citit moțiunea și sunt de acord cu textul acesteia, nu pot să trag decât concluzia că semnatarii dau dovadă de ipocrizie.
Semnatarii nu au ieșit nici acum din logica schimbării guvernelor o dată la câteva luni, așa cum procedau cu propriile guverne, gesturi care au apăsat puternic pe credibilitatea României și au blocat procesul de dezvoltare al țării.
UPDATE 13:18. Deputatul Sorin Grindeanu (PSD): Mă adresez exclusiv reprezentanților USR: vă spun direct astăzi că trebuie să vă recunoașteți public contribuția majoră la dezastrul acestei guvernări, să vă asumați răspunderea în fața românilor și să votați moțiunea de cenzură a PSD.
Moțiunea nu este doar despre Cîțu, deși știu, știu toți românii, ați vrea să dați Delete anului în care ați fost acolo la Guvern.
UPDATE 13.12: Szabo Odon (UDMR): „În urma alegerilor parlamentare de anul trecut, rezultatele au arătat că electoratul a decis să nu ofere o majoritate parlamentară pentru un singur partid politic.
Am format coaliția care avea menirea să ofere majoritatea necesară învestirii Guvernului și a unei guvernări eficiente.
În intențiile UDMR, aceată coaliție trebuia să funcționeze în acest format 4 ani.
Fragmentarea ultimelor cicluiri parlamentare cu guverne și politici guvernamentale de câte un an precum și inerentele conflicte derivate din coabitarea dintre Guvern și președinte cu orientări politice diferite nu au avantajat realizarea unor polici publice coerent și luarea unor decizii necesare dar poate mai puțin populare. Funcționarea coalițiilor necesită mult efort.
Funcționarea coalițiilor necesită mult efort, răbdare, dialog și înțelegerea faptului că și partenerul a primit mandat d ela electorat pentru un program.
Care este această alternativă la noi? Majoritatea PSD – USR PLUS – AUR ne vor propune și un guvern? E o responsabilitate nu numai să dărâmi ceva, ci și să pui ceva în loc.
Sunt dipuși colegii noștri să pună în loc un Guvern comun
Din perspectiva UDMR, deși e din ce în ce mai greu, trebuie să încercăm să refacem formula guvernentală cu care am pornit la drum.
În cazul în care orgolile, interese individuale ne vor opri în acest demers, trebuie cel puțin ca pentru următoarele 6 luni să încheiem un acord politic pentru a susține cât mai larg posibil un Guvern cu puteri depline. ”
UPDATE 13:12: George Simion, co-președinte AUR, a avut cel mai scurt discurs la tribuna Parlamentului: „Nu putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător care de astăzi este istorie. Așa că nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu. La revedere!”.
UPDATE 13:09: Deputatul Dan Barna (USR): „Ați fi putut fi premierul acela reformator de care țara aceasta are disperată nevoie, dar ați preferat rolul de a fi frânarul programului de guvernare care trebuia să ne scoată din criză.
Ați avut buna noastră credință. În miercurea când ați aruncat în aer coaliția, v-am spus în acea seară că aici vom ajunge. Da, noi ne respectăm cuvântul dat atunci: suntem aici și vom vota moțiunea de cenzură.
Puteati sa fiți superman. Ați preferat să fiți doar un banal Cîțu.„
UPDATE 13:00: Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) a spus, de la tribuna Parlamentului că, de ceva vreme, constată că s-a creat „o coaliție în Parlamentul României împotriva oamenilor care și-au asumat guvernarea, care au soluții și care vor să facă lucruri”.
UPDATE 12:50: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a urcat la tribuna Parlamentului pentru a susține moțiunea depusă.
„Astăzi facem dreptate pentru români”, a spus liderul social-democrat în discursul susținut în fața aleșilor.
„Florine, superman, ai căzut în cap. Zboară acasă lin!”, i-a transmis Marcel Ciolacu șefului Guvernului.
UPDATE 12:24: Premierul Florin Cîțu a criticatUSR în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură. „Azi a murit moralitatea”, a spune premierul, de la tribuna Parlamentului.
UPDATE 12:17: Lucian Romașcanu citește moțiunea de cezură a parlamentarilor PSD.
Sunt prezenți 379 parlamentari din 466.
George Simion, co-președinte AUR, nu poartă mască de protecție, deși Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, l-a rugat să o poarte.
Liberalii au adus în sala de plen un banner uriaș pe care e scris AUR+USR=PSD.
De partea cealaltă, parlamentarii PSD au adus o machetă cu Superman căzut în cap, ca o ironie la imaginile postate recent de Florin Cîțu pe o rețea de socializare, în care premierul apare în rolul celebrului super-erou.
–
Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi, cu 46 mai mult decât majoritatea necesară.
Parlamentarii UDMR nu au luat încă o decizie dacă vor participa la vot, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că aceștia nu vor vota pentru demiterea Guvernului.
Social-democrații au depus o moțiune de cenzură semnată de 157 de parlamentari cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!”. Moțiunea a fost citită pe 30 septembrie de liderul grupului PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis, în plenul reunit. Atât cei din USR PLUS cât și parlamentarii AUR au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură a PSD.
„Invit colegii mei de la USR PLUS și AUR să vină să voteze această moțiune. Propunem un calendar strâns: joi citirea moțiunii și luni vot pentru ca Guvernul Cîțu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să ne ascundem după o moțiune neconstituțională”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu.
În legătură cu moțiunea de cenzură USR PLUS-AUR, conducerea Parlamentului a decis să aștepte motivarea Curții Constituționale.
CCR a admis sesizarea guvernului și a constatat că există conflict constituțional. S-a reținut că din vina Parlamentului, obligația derulării în condiții constituționale nu s-a respectat. Decizia a fost luată în unanimitate. După ce a constatat existența conflictului, Curtea a stabilit că Parlamentul trebuie să dezbată moțiunea depusă și să-și exprime opinia prin vot, conform principiului colaborării loiale între instituțiile statului, susțin surse de la Curtea Constituțională.
PSD cere prin moţiunea de cenzură – „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” plecarea urgentă a Cabinetului Florin Cîţu de la conducerea ţării pentru ca România să iasă „dintr-o continuă criză politică, economică şi socială”.
În textul moţiunii se susţine că „guvernarea perdanţilor a sărăcit România!”.
„Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români”, potrivit moţiunii.
Social-democraţii acuză că „pierderea controlului asupra creşterii preţurilor la energie şi combustibil a generat o inflaţie galopantă”. În document se spune că „datoria publică creşte cu 1.700 de euro pe secundă”, iar „fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro”.
„România riscă să deraieze economic, în condiţiile în care creşterea datoriei publice este aproape dublă faţă de creşterea Produsului Intern Brut‘”, susţine PSD.