Ministrul Sorin Cîmpeanu: Este nevoie de 70 milioane de teste cu salivă pentru elevi și angajați din învățământ până la finalul semestrului I

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Este nevoie de 70 milioane de teste cu salivă pentru elevi și angajați din învățământ până la finalul semestrului I
Ministul Educației, Sorin Cîmpeanu /Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/10/2021, 18:20

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că elevii ar putea fi testați două ori pe săptămână, dar și că este nevoie de 70 milioane de teste cu salivă pentru elevi și angajați din învățământ, până la finalul semestrului.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care, într-o conferință de presă susținută luni, a precizat că autoritățile lucrează pentru a estima numărul testelor non-invazive pentru elevi și profesori. Potrivit aproximărilor ministrului, până la finalul primului semestru ar fi nevoie, la nivel național, de aproape 70 de milioane de astfel de teste.

„Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor şi personalului didactic. (…) E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare pentru că au rămas 11 săptămâni din semestrul I, având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”.

În prezent, în școli se fac teste anitgenice, iar Ministerul Sănătății a suplimentat cu 280.000 numărul de teste antigenice la dispoziţia unităţilor de învăţământ, a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat cât va dura această achiziție, ministrul a răspuns că este vorba de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școala din semestrul întâi un nr. de 11 săptămâni; 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari.

Referitor la aceste teste de salivă, Cîmpeanu spune că prim-ministrul și Ministerul Sănătății au cerut Agenției Naționale pentru Medicamente (ANMDMR) să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță pentru a fi transmise Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate

„Aceste teste sunt în continuare la dispoziția școlilor. Vor putea fi folosite nu numai în cazul apariției unor persoane simptomatice, ci vor putea fi folosite și pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la școală pe baza prezentării unui test negativ. Acolo unde există cabinete medicale școlare, există și teste. Am transmis școlilor să facă această testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta la școală. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, am cerut să se adreseze direcțiilor de sănătate publică. Aș vrea să fac o precizare importantă: această posibilitate de revenire în cea de-a opta zi la școală cu condiția prezentării unui test PCR sau antigen negativ a existat din data de 13 septembrie. Vreme de trei săptămâni în toată România nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor texte. Nici măcar una, ca să înțelegem bine amploarea solicitării”, a afirmat Cîmpeanu.
Luni, premierul Florin Cîțu a cerut Agenției Naționale a Medicamentului să grăbească procedurile.
„Cred că au început procedurile, în acelaşi timp cei de la ANM trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a afirmat luni și premierul Florin Cîțu, întrebat în ce stadiu este procesul de achiziționare a acestor teste.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, minorii pot fi testați doar cu acordul părinților, iar în cazul în care testele de salivă vor fi pozitive, ele vor trebui confirmate și printr-un test RT-PCR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
Modificări MARI de la 1 septembrie 2024 în sistemul de pensii: cine se va putea...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Filmul de pe Netflix care a primit toate aprecierile. Nicole Kidman joacă rolul principal
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Copacii au devenit o sursă ascunsă de poluare a aerului în Los Angeles
×