Caricaturistul suedez Lars Vilks care l-a desenat pe profetul Mahomed cu corpul unui câine a murit într-un accident de maşină. Artistul trăia sub protecţia poliţiei

Caricaturistul suedez Lars Vilks care l-a desenat pe profetul Mahomed cu corpul unui câine a murit într-un accident de maşină. Artistul trăia sub protecţia poliţiei
Publicat: 04/10/2021, 20:29
Actualizat: 05/10/2021, 09:39

Lars Vilks, artistul suedez care a stârnit controverse la nivel mondial în 2007, cu desene înfățișând pe profetul Mahomed cu corpul unui câine, a murit într-un accident de mașină. Potrivit serviciului de salvare, mașina a intrat pe contrasens și s-a ciocnit cu un camion.

Bărbatul în vârstă de 75 de ani a murit duminică într-un accident în apropierea orașului Markaryd din sud, a declarat poliția suedeză într-un comunicat.

„Face obiectul unei anchete ca orice accident rutier. Întrucât sunt implicaţi doi ofiţeri de poliţie, o anchetă va fi derulată de procurori”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale

Vilks și doi ofițeri în civil au fost uciși duminică după-amiază într-un accident frontal cu un camion, a declarat Carina Persson, șeful poliției din sudul Suediei. Toți trei au murit pe loc. Șoferul de camion în vârstă de 45 de ani a fost transportat la spital cu răni grave.

Până în prezent, poliția nu poate spune dacă suspectează vreo intenție criminală în acest accident. Polițiștii au interogat mai mulți martori la fața locului.

Persson a spus că mașina de poliție, care era condusă de unul dintre gărzi de corp, a părăsit Stockholm și se îndrepta spre sud când a intrat pe calea camionului.

Vilks era în mare parte necunoscut în afara Suediei înainte de 2007, când a desenat o o caricatură a profetului Mahomed cu trupul unui câine, care i-a adus amenințări cu moartea din partea unor grupuri islamiste, iar Al-Qaeda a oferit o recompensă pentru uciderea să. Câinii sunt considerați necurați de către musulmanii conservatori, iar legea islamică se opune în general oricărei descrieri a profetului, chiar favorabilă, de teamă că ar putea duce la idolatrie.

El era cunoscut în Suedia mai ales pentru construirea unei sculpturi din lemne culese de pe plajă într-o rezervație naturală din sudul țării, care a declanșat o lungă bătălie juridică. A fost amendat, dar sculptura de pe litoral atrage în continuare zeci de mii de vizitatori pe an.

Vilks, în vârstă de 75 de ani, a trăit sub protecţia poliţiei după ce a fost a fost amenințat în repetate cu moartea din cauza caricaturii cu profetul Mahomed, realizată în urmă cu 14 ani.

În 2010, doi bărbați au încercat să-i ardă casa din sudul Suediei. Anul trecut, o femeie din statul american Pennsylvania s-a declarat vinovată de participarea într-un complot pentru uciderea caricaturistului.

În 14 februarie 2015, un tânăr danez de origine palestiniană a tras cu o armă la o dezbatere de la Copenhaga, organizată după atacul mortal asupra Charlie Hebdo de la Paris.

Lars Vilks, principalul invitat al dezbaterii alături de ambasadorul Franţei, a scăpat nevătămat, dar regizorul şi producătorul danez Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de atacator, care în seara aceleaşi zile a împuşcat un paznic al sinagogii din Copenhaga. Atacatorul a fost ucis în dimineaţa zilei următoare într-un schimb de focuri cu poliţiştii.

.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
Românii care nu depun declarația riscă enorm. Se dau amenzi uriașe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×