Denunţătorul din spatele mai multor dezvăluiri recente a apărut la un post de televiziune şi a adus o serie întreagă de acuze grave companiei conduse de Mark Zuckerberg.
Fostul manager de produs Facebook, Frances Haugen, a dezvăluit că compania a fost neglijentă în ceea ce privește eliminarea violenței, dezinformării și a altor conținuturi dăunătoare din serviciile sale și că a indus în eroare investitorii în legătură cu aceste eforturi.
Duminică seară, în cadrul emisiunii 60 minutes de la CBC News, a apărut denunţătorul, până acum anonim, care a furnizat presei americane, în ultimele săptămâni, un mare număr de documente. Printre altele, din aceste documente a ieşit la iveală studiul care arăta că Instagram este nociv pentru adolescenţi.
Denunţătorul este Frances Haugen, fost manager de produs la Facebook, membru al unui grup de Integritate Civică.
Haugen spune că Facebook încurajează voit ura, pentru că aceasta contribuie la creşterea veniturilor companiei. Controversa generează mai multă implicare din partea utilizatorilor, ceea ce duce la mai multe afişări pentru reclamele vândute în cadrul reţelei sociale.
Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% luni, în urma acuzațiilor fostului manager Frances Haugen, potrivit cărora rețeaua de socializare era conștientă că era folosită pentru diseminarea mesajelor de ură și dezinformare la nivel global și nu a făcut nimic pentru a le stopa.
În cadrul Facebook a existat un conflict intern, spune Haugen, între cei care susţineau schimbările bune pentru public şi cei care urmăreau doar ce este bun pentru Facebook, cu câştig de cauză pentru cei din urmă.
Haugen este convinsă că la baza tuturor problemelor stă modul în care funcţionează algoritmul ce prioritizează conţinutul în cadrul platformei sociale. Acesta ar fi gândit să crească engagement-ul cu orice preţ.
Acesta a susținut că filtrarea este înșelătoare, o interpretare părtinitoare a datelor, astfel încât ceea ce s-a întâmplat trece cu vederea cercetării pozitive efectuate de către companie.
Frances Haugen, care este chemată şi în faţa unei comisii senatoriale săptămâna aceasta, crede că singura soluţie este reglementarea prin lege a platformelor sociale.
Inginerul în informatică a spus că a decis să ducă această bătălie pentru că a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei vehiculate pe reţelele de socializare.
„Facebook ne rupe societăţile şi provoacă violenţă etnică în întreaga lume, inclusiv Myanmar în 2018, când armata a folosit Facebook pentru a lansa un genocid”, a explicat fostul manager.
Facebook a respins ferm declaraţiile fostului manager.