Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul comun pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății.
Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.
„Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”, anunță MS.
Potrivit oficialilor, alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României, a anunțat MS.
Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României, a anunțat MS.
Întrebați ce înseamnă „activități in mod individual”, reprezentanții MS au explicat că, de exemplu, într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.
Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.
„Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc”, au transmis reprezentanții MS.
România a înregistrat în ultimele 24 de ore 14.744 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Totodată, față de raportarea anterioară, au fost înregistrate și 331 de decese asociate COVID-19. Acesta este cel mai ridicat număr de decese înregistrate în 24 de ore în România de la debutul pandemiei.
Potrivit GCS, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate șase decese asociate COVID-19 în rândul pacienților sub 30 de ani.
Bucureștiul a ajuns, miercuri, la o incidență de 10,93 de cazuri COVID-19 la mia de locuitori, după ce, în ultimele zile, Capitala a înregistrat peste 2.000 de noi îmbolnăviri la fiecare 24 de ore. Cea mai mare rată de incidență este raportată în Sectorul 1 – 12,50 cazuri la mia de locuitori.