Kazahstanul, obiectiv fundamental după preluarea președinției CICA: ”Extinderea cooperării între țările din regiune, pace, securitate și stabilitate în Asia”

Kazahstanul, obiectiv fundamental după preluarea președinției CICA: ”Extinderea cooperării între țările din regiune, pace, securitate și stabilitate în Asia”
Publicat: 07/10/2021, 17:34
Actualizat: 07/10/2021, 17:35

Conferința privind Interacțiunea și Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA) este un forum internațional destinat a consolida cooperarea regională menită să asigure pacea, securitatea și stabilitatea în Asia. Ideea creării organizației a fost exprimată – în 1992 – de primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care a vorbit despre acest proiect în timpul celei de-a 47-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Ideea propusă în 1992 pentru crearea unui astfel de forum a deschis, de altfel, o nouă etapă importantă în istoria continentului asiatic.

  • Primul summit CICA (Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia) a avut loc în luna iunie a anului 2002, iar politica organizației se bazează pe principiile statului de drept, pe neintervenția în afacerile interne ale statelor participante și pe cooperarea lor economică și culturală.
  • Scopul de bază al Conferinței privind Interacțiunea și Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia este extinderea cooperării între țările din regiune, pace, securitate și stabilitate în Asia.

Astăzi, CICA include 27 de state membre, inclusiv Azerbaidjan, Bangladesh, Bahrain, Vietnam, Egipt, Israel, India, Irak, Iran, China, Palestina, Rusia, Turcia și Coreea de Sud. Alte 9 țări au statut de observator, printre care se numără SUA, Ucraina, Filipine și Japonia. Observatorii CICA sunt, de asemenea, 5 organizații internaționale, inclusiv Liga Statelor Arabe, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Adunarea Parlamentară a țărilor vorbitoare de turcă și Națiunile Unite.

Summit-urile CICA se țin la fiecare 4 ani, reuniunile miniștrilor de externe din țările participante – la fiecare 2 ani. Secretariatul Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia se află în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan.

Crearea condițiilor favorabile pentru a discuta probleme și provocări urgente în domeniul securității

Principalul obiectiv al Forumului a fost crearea condițiilor favorabile pentru a discuta probleme și provocări urgente în domeniul securității între statele asiatice printr-un dialog deschis și constructiv bazat pe principiile dreptului internațional și inacceptabilitatea politicilor de putere, diferențele de dezvoltare economică, rasiale , apartenența etnică și religioasă.

CICA este o structură multilaterală de prestigiu, care reunește 35 de state din regiunea asiatică și aproximativ jumătate din populația planetei.

Kazahstanul solicită tuturor prietenilor și partenerilor să își unească forțele pentru a îmbunătăți eficiența și competitivitatea internațională a forumului. Dar, pentru a face acest lucru, este necesară transformarea treptată într-o organizație regională cu drepturi depline, iar pentru formarea instituțională a CICA s-au creat toate condițiile necesare, s-a dezvoltat o bază legală și structurile sale permanente funcționează.

Republica Kazahstan a preluat președinția CICA în luna septembrie a anului 2020

În septembrie 2020, Republica Kazahstan a preluat președinția CICA. Președinția Kazahstanului coincide cu o perioadă dificilă, asociată cu condițiile pandemiei, creșterea de noi provocări și amenințări, o schimbare a naturii lor și evenimentele dramatice din Afganistan.

Cu toate acestea, în ultimul an, datorită eforturilor Kazahstanului – precum și cu sprijinul statelor membre -, CICA a obținut rezultate semnificative pe o gamă largă de probleme de securitate, cooperare și interacțiune în regiune, actualizându-și domenii de activitate și consolidare instituțională.

Kazahstanul, deținând președinția acestei organizații și bazându-se pe experiența pozitivă a președințiilor anterioare – Turcia, China și Tadjikistan -, intenționează să intensifice lucrările pentru continuarea avansării procesului CICA. Președinția Kazahstanului se va baza pe principiile deschiderii, imparțialității și se va desfășura în conformitate cu normele dreptului internațional.

În contextul globalizării, lumea devine din ce în ce mai interconectată și mai interdependentă. Drept urmare, provocările de astăzi devin universale. Declinul în eficiența instituțiilor de guvernanță globală – în primul rând ONU – și eroziunea dreptului internațional continuă.

Sistemul de stabilitate strategică și control asupra armelor nucleare este demontat, însoțit de o cursă a înarmărilor și dezvoltarea de noi sisteme și tipuri de arme. Terorismul, extremismul și traficul de droguri devin din ce în ce mai transnaționale, dominând tehnologiile moderne și noile sfere de influență.

Schimbările în arhitectura economică globală, protecționismul comercial și criminalitatea informatică

Schimbările în arhitectura economică globală sunt, astăzi, îngrijorătoare.

  • Protecționismul comercial, investițional și tehnologic înlocuiește cooperarea multilaterală în cadrul platformelor globale.
  • Eficacitatea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) este în scădere, atractivitatea alianțelor regionale și bilaterale este în creștere.
  • Criminalitatea informatică și incitarea la ură au devenit, din păcate, o componentă majoră a războiului informațional care vizează manipularea conștiinței publice, defectarea sistemelor de susținere a vieții și a securității naționale.

Răspândirea COVID-19 a demonstrat că izbucnirea bolilor epidemice și a pandemiilor în întreaga lume poate reprezenta o amenințare biologică extremă nu numai pentru supraviețuirea umană, ci și pentru economiile și securitatea naționale, regionale și globale.

Problemele de asigurare a securității alimentare, a energiei, a apei și a mediului rămân urgente. Migrația ilegală și necontrolată este în creștere.

În aceste condiții, numai interacțiunea colectivă activă și un dialog deschis al civilizațiilor pot determina deciziile corecte care asigură stabilitatea și dezvoltarea durabilă a tuturor națiunilor.

CICA va ține pasul cu procesele globale și punctele cheie ale agendei ONU

CICA va rămâne dedicată Cartei Națiunilor Unite și documentelor sale obligatorii din punct de vedere juridic.

  • În contextul situației în schimbare din Asia, CICA va ține pasul cu procesele globale și punctele cheie ale agendei ONU, inclusiv Agenda 2030 cu 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) și Deceniul de acțiune pentru punerea în aplicare a ODD .
  • CICA va participa, de asemenea, la eforturile ONU pentru a asigura egalitatea și abilitarea femeilor și tinerilor, precum și a altor grupuri vulnerabile, pentru a depune eforturi pentru dezvoltarea incluzivă și principiul „nu lăsa pe nimeni în urmă”.
  • CICA se va angaja să atenueze schimbările climatice și să pună în aplicare Acordul de la Paris. Astfel, măsurile regionale luate de statele membre ale CICA vor contribui la eforturile internaționale în acest domeniu.

Este vital să fie pusă în aplicare Strategia globală ONU împotriva terorismului, promovată de Codul de conduită în vederea realizării unei lumi libere de terorism. Nu mai puțin cruciale sunt noua Agendă ”Susținerea păcii” a secretarului general al ONU, A. Guterres, reforma sistemului de dezvoltare, agenda dezarmării și reforma menținerii păcii, care vor avea o mare importanță pentru regiunea CICA.

Dezvoltarea instituțională suplimentară a CICA necesită o gândire și o discuție atentă din partea tuturor statelor membre, luând în considerare în același timp provocările și amenințările existente la nivel global și regional.

Kazahstanul va fi deschis dialogului cu privire la toate aspectele legate de activitățile Forumului

În calitate de președinte CICA, Kazahstanul va fi deschis dialogului cu privire la toate aspectele legate de activitățile Forumului, precum și la discutarea propunerilor și ideilor statelor membre privind dezvoltarea ulterioară a CICA.

Kazahstanul este ghidat de noțiunea că o arhitectură de securitate eficientă în Asia poate fi stabilită numai prin eforturi comune. În acest sens, Kazahstanul salută participarea activă a tuturor statelor membre la avansarea procesului CICA și speră că aceste măsuri vor contribui la realizarea obiectivelor CICA ca organizație cu adevărat multilaterală în cadrul comunității internaționale extinse.

Procesul CICA demonstrează eficiența și importanța mecanismelor de cooperare multilaterală, coeziunea și interesul țărilor din regiune în construirea unei Asia prospere și sigure. Reuniunea va continua să lucreze pentru un sistem cuprinzător, inclusiv și cooperant de securitate și consolidare a încrederii în Asia, bazat pe principiile multilateralismului, deschiderii și dialogului.

În ajunul celei de-a 30-a aniversări, care se sărbătorește în 2022, CICA își exprimă poziția neclintită în slujirea popoarelor din Asia și consolidarea încrederii reciproce în perioada de transformare istorică.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa