Prima pagină » Actualitate » CNSU a dat „undă verde” folosirii testelor rapide de salivă în școli

CNSU a dat „undă verde” folosirii testelor rapide de salivă în școli

CNSU a dat „undă verde” folosirii testelor rapide de salivă în școli
Sursa FOTO: edupedu.ro

Un număr de 70 de milioane de teste antigen care folosesc saliva ca probă pentru determinarea unui rezultat pozitiv sau negativ la infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor fi achiziționate din fondul de rezervă al Guvernului, prevede o hotărâre a Comitetului Național pentru Situațiid de Urgență (CNSU). Testele vor fi folosite în școli.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinarea antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, se arată în Hotărârea CNSU nr. 83 din 08.10.2021.

Anexa documentului citat prevede că sunt necesare 70 de milioane de Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă.

„Se propune ca pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 1 să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, se mai arată în Hotărârea CNSU.

70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii

Un sondaj IRES realizat în perioada 16-29 septembrie arată că 70% dintre părinții copiilor de 12-18 ani, care au acces la vaccinare, nu doresc să își vaccineze copiii însă ar vrea ca aceștia să meargă la școală în format fizic.

Potrivit sondajului, făcut pe un eșantion de 1000 de părinți, cu o marjă de eroare +/- 3%, 54% dintre respondenți nu s-au vaccinat, iar 55% dintre părinți sunt fie deloc, fie puțin îngrijorați de perspectiva îmbolnăvirii cu COVID-19.

De precizat că rata de infectare în București pe 29 septembrie – ultima zi a perioadei în care a fost realizat sondajul era de 6,33 la mie. Pe 8 octombrie, aceasta este de 12,24 la mie.

Cât de îngrijorați sunt părinții de riscul îmbolnăvirii cu COVID-19

Peste jumătate (55%) dintre părinții elevilor cu vârsta de peste 12 ani se declară puțin sau deloc îngrijorați cu privire la riscul îmbolnăvirii de COVID-19 a propriului copil în contextul începerii școlii în format fizic. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul tinerilor, a persoanelor cu un nivel scăzut de educație și a celor deja vaccinați.

Mai îngrijorați sunt respondenții în ceea ce îi privește pe alți membri ai familiei decât pentru îmbolnăvirea copiilor și este cea mai scăzută în ceea ce îi privește pe ei înșiși.

 

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele