Dioxidul de titan, un colorant folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulion va fi interzis în UE, începând din 2022. Un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară a arătat că acesta poate duce la deteriorarea ADN-ului uman.
Statele membre au aprobat vineri propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.
Dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri.
„Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.
Potrivit Comisiei Europene, „propunerea se bazează pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.
Textul va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepţia cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecţie. Ulterior, va fi o perioadă de eliminare treptată de şase luni, după care se va aplica o interdicţie totală de utilizare în produsele alimentare
Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reamintește EFSA în comunicatul său de presă, adăugând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene