Zecii de mii de oameni au ieșit duminică la manifestații la Varșovia și în alte orașe din Polonia, pentru a transmite că se opun ieșirii țării din Uniunea Europeană.
Manifestațiile au fost convocate de opoziție și vin după ce, joi, Curtea Constituțională din Polonia a decis că dreptul național are întâietate în fața celui european, informează Digi24.
Cei mai mulți dintre judecătorii Curții Constituționale din această țară sunt favorabili Guvernului conservator, iar decizia de joi alimentează temerile că tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles ar putea duce la un „Polexit”, o ieșire a țării din Uniunea Europeană pe model britanic.
Donald Tusk, fost premier și fost președinte al Consiliului European, le-a cerut polonezilor „să apere o Polonie europeană”, în timpul unui discurs susținut în fața unei mulțimi uriașe la Varșovia.
Seara, după un model cunoscut la București, piața principală din Varșovia s-a transformat într-o mare de luminițe, după ce participanții la miting și-au aprins lanternele de la telefoanele mobile.
Și la Gdansk străzile au fost „albastre”, din cauza mulțimii steagurilor Uniunii Europene pe care le purtau manifestanții. Fostul președinte Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, cel care a declanșat căderea comunismului în Polonia, a luat și el cuvântul în fața manifestanților, în ciuda stării precare de sănătate. El este un adversar declarat al președintelui PiS, Jaroslaw Kaczynski.
Premierul țării, Mateusz Morawiecki, a dat asigurări, după decizia instanței constituționale, că nu are niciun fel de intenție de a scoate Polonia din UE. El spune, însă, că Guvernul său vrea doar să atragă atenția asupra modului incorect în care Polonia ar fi tratată de instituțiile europene și de unii oficiali de la Bruxelles.
„Noi vrem o comunitate în care să existe respect, şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a declarat Morawiecki.
Tribunalul Constituţional polonez a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene. „Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional, care a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez’”.
După decizia Tribunalului Constituţional polonez, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va face „să fie respectate principiile fondatoare ale UE”.
„Toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană”, a declarat aceasta.