Social-democrații au reacționat scurt și concis la decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pentru funcția de candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș. PSD a postat un text format din trei cuvinte încadrat de un chenar negru: „Rocadă în alianța pierzătorilor”. Anterior, imediat după consultările de la Cotroceni, Marcel Ciolacu a afirmat că în opinia partidului pe care îl conduce cel mai probabil scenariu sunt alegerile anticipate.
Liderul PSD a afirmat că că social-democrații cred că cel mai probabil scenariu este o majoritate pentru alegerile anticipate. Ciolacu a mai declarat că pentru a trece peste actuala criză, „tot ce nu va putea face Guvernul, va face Parlamentul”.
Președintele PSD a afirmat că i-a transmis, luni, președintelui Klaus Iohannis, că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar.
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu a comentat luni seara, la Digi24, decizia lui Iohannis privind desemnarea lui Dacian Cioloș pentru formarea unui nou guvern. Romașcanu spune că aceasta „nu este o propunere serioasă” și că „Cioloș este singurul care îl ia în serios pe domnul Iohannis”. Potrivit lui Romașcanu, PSD consideră că singura soluție de ieșire din această criză sunt „alegerile anticipate cu un guvern de tranziție”.
„În primul rând nu e o propunere serioasă, sau nu cred că e propunere care e făcută cu sensul de a coagula o majoritate, pentru că chiar și cei de la PNL spun în acest moment „domnule, a fost nominalizat Cioloș pentru că e reprezentantul majorității care ne-a dat guvernul jos”. Cred că domnul Cioloș este singurul care îl ia în serios pe domnul Iohannis. În acest moment, eu cred că domnul Cioloș este varianta de a nu-l avea pe Cîțu imediat după cădere, lucru interzis și de CCR.
Noi nu susținem decât un guvern de specialiști, de tranziție, până la alegerile anticipate. Ce facem? Îl înlocuim pe Cîțu cu Cioloș, să o vedem pe doamna Turcan în aceeași situație de mare ministru al Muncii și pe domnul Cîțu eventual prim-viceprim-ministru responsabil cu finanțele? Și pe domnul Voiculescu la Sănătate să privatizeze tot ce nu s-a privatizat până acum?
N-avem cum să mergem în jocul ăsta. Singurul lucru coerent în acest moment, având în vedere situația în care suntem, sunt anticipatele cu un guvern de tranziție”, a declarat Romașcanu.
„Ar fi trist să fie o glumă a președintelui. Cred că e o defazare a domnului președinte”
Romașcanu spune c „ar fi trist să fie o glumă a președintelui”.
„Cred că e o defazare a domnului președinte. L-ați auzit astăzi vorbind de ce ar trebui făcut pentru plafonarea prețului la energie… Păi, de ce nu i-a spus lui Cîțu când încă era prim-ministru să facă acest lucru, și îl spune acum? De ce ne spune acum de pandemie, când de acum 2, 3 luni „mergea” campania de vaccinare „unsă” și noi „stopasem pandemia”?.
Domnul președinte a fost absent, și acum caută soluții de ieșire din această chestiune, soluții care nu există. I-a pus pe toți împotriva tuturor. Nu văd cum se poate ieși din această chestiune fără alegeri anticipate.
Vom vedea, poate face domnul Cioloș vreo minune și pune toată lumea la masă. Țara, evident că are nevoie de un guvern, dar nu cred aceasta este soluția”, a mai adăugat liderul senatorilor PSD.
„România se află într-o criză socială, într-o criză economică și într-o criză sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă, România nu va putea depăși această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea crea în acest moment o majoritate”, a spus Ciolacu, după consultările de la palatul Cotroceni.
Ulterior, președintele Klaus Iohannis a decis să îl desemneze pentru funcția de candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș, liderul USR, după consultările de la Cotroceni. Președintele UDMR a fost singura propunere fermă de premier făcută de partidele și formațiunile cu care a discutat luni.
„Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează”, a spus șeful statului după ce a discutat, luni, cu reprezentanții PNL, PSD, USR, AUR, UDMR și ai minorităților naționale, după ce Guvernul Cîțu a fost demis marțea trecută de Parlament.
Șeful statului a declarat că este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. „Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate”, a spus Klaus Iohannis.