După ce în București și județul Ilfov a fost depășită rata de infectare cu SARS-CoV-2 de 15 la mia de locuitori, Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, trage un semnal de alarmă.
Ea spune că incidența a depășit de mult cota la care era absolut necesar să fie luate măsuri, potrivit Adevărul.
Specialistul mai spune că o carantină de 14 zile este absolut necesară, chiar dacă o astfel de decizie este dificilă.
„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate. Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, spune Doina Azoicăi.
Bucureștiul a ajuns, miercuri, la o rată de incidență de peste 15 cazuri COVID-19 la mia de locuitori (‰), ceea ce înseamnă că, din 100 de bucureșteni cel puțin unul este infectat cu virusul SARS-CoV-2. Direcția de Sănătate Publică (DSP) București precizează că incidența în Capitală este de 15,1 ‰.
Evoluția incidenței în Capitală în ultimele 10 zile, potrivit DSP București:
145 de paturi suplimantare la terapie intensivă sunt disponibile în România, marți, când autoritățile sanitare au raportat 16.743 de noi cazuri COVID-19, 442 de decese și 1.667 de pacienți internați la ATI, cu 106 mai mulți decât capaciatea de 1.561 pe care o au spitalele pentru bolnavii COVID în stare gravă.
Bucureștiul se menține în topul municipiilor cu cele mai multe cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. În Capitală au fost înregistrate, marți, 2.380 de îmbolnăviri și o incidență de 14,71 la mia de locuitori (‰).
Cea mai mare incidență din mediul urban a fost înregistrată în orașul Bragadiru din județul Ilfov – 19,42 ‰.