István Sas-Kovács, conferenţiar al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe din Oradea, a murit subit, la doar 40 de ani. Profesorul era apreciat în rândul studenților și nu era cunoscut cu vreo afecțiune medicală.
„Din păcate, este adevărat. Am aflat de la colegi şi nici nu mi-a venit să cred. Am înţeles că a murit ieri dimineaţă (n.r. marţi), acasă, în urma unui stop cardio-respirator„, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru jurnaliștii locali Bihoreanul.
Colegii lui Sas-Kovács mărturisesc că profesorul avea o viață activă, făcea sport şi avea grijă de sănătatea lui.
„Este o veste care ne-a terminat. Era o persoană tânără, care promitea foarte mult„, a mai spus şi rectorul Constantin Bungău.
„Nu ştiu ce s-a întâmplat. Când am vorbit cu soţia lui, nici ea nu ştia. Probabil va afla mai multe în urma autopsiei„, a declarat şi directoarea Departamentului de Biologie, Diana Cupşa pentru sursa mai sus citată.
Foștii studenți îl descriu drept un om cald și prietenos, dar în același timp, un om al științei, pasionat de cercetare.
„Un cercetător de mare calitate al Universității din Oradea, un om al științei, pasionat de viață, de evoluție și de lumea înconjurătoare”o persoana activă, din toate punctele de vedere.. un dascăl și profesor desăvârșit, dar nu în ultimul rând prieten cu toți studenții și oamenii din jurul său.. cu toții mergeam cu drag la cursurile și stagiile lui, unde aveam de aflat mereu detalii inedite, care nu apar neaparat în programa școlară. Pot doar sa spun ca viața uneori este nedreaptă”, a scris una dintre fostele sale studente pe Facebook.
Și cei de la ONG-ul Ariile Protejate „Râul Tur” au transmis un mesaj de condoleanțe și au mărturisit că profesorul Sas-Kovács a fost printre prmii care au cercetat zona.
Ne luăm rămas bun cu inimile îndurerate de colegul nostru Sas-Kovács István, care a plecat prea devreme dintre noi. István a fost unul dintre cei mai buni cunoscători ai herpetofaunei județului Satu Mare și în special al Ariilor Protejate Râul Tur. A fost printre primii, care a cercetat amănunțit zona, a publicat multe date despre valorile naturale ale rezervației și ne-a ajutat foarte mult în fundamentarea științifică a ariilor protejate. Sincere condoleanțe familiei! Nu-l vom uita nici o dată!”, se arată în postarea de pe Facebook a ONG-ului.
Licenţiat în biologie-chimie în anul 2003, la Universitatea din Oradea, şi cu un doctorat susţinut la Institutul de Biologie din cadrul Academiei Române, István Sas-Kovács era angajat al Universităţii din anul 2002. A semnat numeroase studii, iar activitatea sa intensă de cercetare i-a permis ca, înainte să împlinească 40 de ani, să obţină gradul didactic de conferenţiar.
Sas-Kovács a fost şi fondatorul şi redactorul-şef al revistei „North-Western Journal of Zoology”, singura a Universităţii din Oradea care e cotată ISI, adică indexată în această bază de date internaţională considerată cea mai importantă pentru mediul academic.
Foto: Ebihoreanul