Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat, luni, la Digi24, că Guvernul va veni în sprijinul românilor în această iarnă cu măsuri de plafonare, compensare și amânare la plată pentru persoanele vulnerabile, pe fondul creșterii costurilor la energie electrică și gaze naturale.
„Și plafonare și compensare și amânare la plată pentru pentru persoanele vulnerabile pe o perioada de șase luni de zile, dacă solicită acest lucru, nu pe spinarea furnizorilor, ci translatând soldul către datoriile furnizorilor la bugetul de stat”, a declarat Virgil Popescu.
El a precizat că va exista o supraimpozitare a producătorilor, dar pentru aceasta lege va mai fi nevoie un mic reglaj adoptat la Camera Deputaților.
„Va fi o taxare suplimentară a producătorilor, dacă vor vinde pe piață mai mult 450 de lei pe MW/h, prețul energiei va fi supraimpozitată cu 80%, dar cred ca va fi nevoie de un reglaj suplimentar la Camera Deputaților, pentru că colegii mei au uitat să ia în calcul și producătorii pe bază de combustibili fosili, gaz natural și cărbune, care au emisii de CO2 și au în costul energiei și certificatele verzi și vom face o ajustare acolo ca să lămurim lucrurile”, a explicat Popescu.
Ministrul a menționat că a fost crescut plafonul până la care statul va subvenționa facturile la energie electrică, de la 200kw la 300kw +10%, respectiv 330kw/lună, iar la gaze a fost mărit plafonul de la 25% la 33%.
„S-a modificat grila de consum. Am crescut consumul lunar de la 200kw la 300 kw, implicit se duce la 1500kw pe timp de iarnă. A rămas și marja de 10%, deci practic oamenii se pot duce în 1650kw în cele 5 luni, dar trebuie să te încadrezi și în marja lunară. La gaze rămâne la 1200 metrii cubi, era mai mult decât suficient și acolo am mărit de la 25% la 33% subvenționarea”, a afirmat ministrul Energiei.