Premierul desemnat, la tribuna Parlamentului: „Vin aici astăzi în fața dumneavoastră pentru a cere un vot pentru un Guvern de criză”

Premierul desemnat, la tribuna Parlamentului: „Vin aici astăzi în fața dumneavoastră pentru a cere un vot pentru un Guvern de criză”
Dacian Cioloș / Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 20/10/2021, 11:04
Actualizat: 20/10/2021, 11:05

Dacian Cioloș și-a prezenat, miercuri, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, prioritățile din programul de guvernare, supus votului, alături de lista cu 18 candidați pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis, tot aici, prin moțiune de cenzură.

„Vin aici astăzi în fața dumneavoastră pentrua cere un vot pentru un Guvern de criză în baza mandatului oferit de președintele României. Vin în fața dvs cu dorința de a încera să oferim împreună un exemplu de responsabilitate cetățenilor acestei țări”, a declarat premierul desemnat, la tribuna Parlamentului.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a spus miercuri dimineața, înaintea ședinței din plenul reunit al Parlamentului, că speră ca mesajele USR să îi convingă pe parlamentari. Formațiunea are 80 de senatori și deputați, iar pentru a trece, Guvernul propus de președintele USR trebuie să primească 234 de voturi.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a propus un Cabinet monocolor USR cu 18 miniștri. El a depus luni lista cu propuneri și programul de guvernare în Parlament, marți au fost audierile în comisiile reunite, unde, cu excepția lui Cătălin Drulă, candidații au primit aviz negativ, dar acesta este consultativ, decizia fiind luată la votul din plenul celor două camere.

Candidații propuși de Dacian Cioloș pentru a forma un nou Guvern:

  • Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
  • Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
  • Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
  • Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
  • Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
  • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
  • Cristina Prună – ministrul Energiei;
  • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
  • George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
  • Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
  • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
  • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
  • Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
  • Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
  • Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
  • Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
  • Iulia Popovici – ministrul Culturii;
  • Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Discursul integral al lui Dacian Cioloș:

„Doamnă președintă a Senatului, domnule președinte al Camerei,

Stimați senatori și deputați,

Vin azi în fața dumneavoastră pentru a vă cere un vot pentru un Guvern de criză, în baza mandatului oferit de președintele României. Vin în fața dumneavoastră cu dorința de a încerca să oferim împreună un exemplu de responsabilitate cetățenilor acestei țări. Vreau să accentuez ideea de ÎMPREUNĂ! Pentru că, indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le vom împărți împreună cu cetățenii României.

Suntem într-un moment de CRIZĂ profundă, care nu mai poate fi negată sau ignorată. Din acest motiv, aș dori ca această ședință să NU fie una a discursurilor politice care să se concentreze pe ADVERSAR, pentru a marca niște puncte electorale.

Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni și pentru a ține discursuri memorabile, prin care să arunc anateme și să caut vinovați. Sunt aici pentru a-mi asuma propria vină a superficialității și a indiferenței din trecut și pentru a-mi asuma ceea ce poate fi făcut de acum înainte.

Sunt aici pentru a fi la dispoziția cetățenilor acestei țări într-un moment de criză!   și acest lucru nu poate fi realizat decât prin intermediul dumneavoastră. Pentru că dumneavoastră îi reprezentați pe cetățenii României, dumneavoastră sunteți acum și aici puterea, reflecția și dorința cetățenilor acestei țări. Și cred că trebuie să înțelegem ÎMPREUNĂ, uriașa putere și responsabilitate care se găsește pe umerii fiecăruia dintre noi.

Pandemia a produs deja peste 40.000 de victime. Este o imensă tragedie care a îndoliat mii de familii și, dacă vreți o cifră și mai dureroasă, pierderea acestor vieți înseamnă că în acest moment, un sfert de milion de români au fost afectați direct prin pierderea unei persoane dragi.

Pandemia nu este o glumă, nu este imaginară, nu este o luptă politică. Înfruntarea între viață și moarte nu are culoare politică. Nu există niciun fel de nuanță, dincolo de albul costumelor de protecție și negrul sacilor în care sunt transportați cei care și-au pierdut viața.

În discursul meu de astăzi, nu intenționez să polemizez cu nicio forță politică și nu doresc să facem un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili.

Aș vrea să le mulțumim împreună tuturor românilor care, în timp ce noi suntem aici, luptă să stăvilească pandemia și să ajute oamenii aflați în situații-limită.

Aș vrea să le mulțumim doctorilor și asistentelor, personalului medical care au ajuns la epuizare fizică și nervoasă.

Aș vrea să le mulțumim cadrelor didactice care înțeleg drama copiilor care nu au putut merge la școală, și pericolul pe care mersul la școală a ajuns să îl reprezinte în unele cazuri.

Aș vrea să le mulțumim cetățenilor care, ca parte a societății civile, au pus umărul să astupe găurile sistemice, voluntarilor care au muncit fără să ezite pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor, firmelor și persoanelor care au donat bani sau aparatură medicală. Aș vrea să le mulțumim tuturor celor care au făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta cu orice pot în această criză prelungită.

Pentru toți cei care și-au pierdut viața, pentru familiile îndoliate, pentru cei care și-au văzut viața distrusă și veniturile spulberate, pentru cei care nu știu cum vor ieși din această iarnă și cum să împartă puținii bani pe care îi au, între facturi și alimente, pentru ei suntem datori să răspundem cu solidaritate și responsabilitate politică.

Cu permisiunea președinților de ședință și cu îngăduința dumneavoastră, vă rog să ținem un minut de reculegere pentru cei peste 40.000 de români – femei, bărbați, mame, tați, bunici și copii – care au căzut victime acestei crize globale.

Vă mulțumesc pentru acest moment și pentru gândurile bune.

Dincolo de pierderea de vieți omenești, cea mai mare tragedie pe care o poate suporta o societate, este singurătatea în momentele de răscruce.

Stimați parlamentari,

Azi, vom răspunde împreună la câteva întrebări ale cetățenilor și nu putem să ne ascundem de ele după strategii de partid, fără a pune în pericol viitorul nostru și capacitatea oamenilor de a depăși actuala criză.

Programul pe care vi-l propun, răspunde la o serie de întrebări fundamentale pentru situația în care ne găsim astăzi.

  • Cum ieșim din criza politică?
  • Ce soluții adoptăm repede, pentru a ușura suferința din spitale a pacienților și lupta zilnică a medicilor?
  • Cum oprim creșterea facturilor la curent și căldură în prag de iarnă?
  • Cu ce putem sprijini firmele ca să supraviețuiască acestei perioade?

Cum aducem rapid în țară banii europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență? Miliarde de euro cu care putem salva vieți, locuri de muncă, firme și chiar statul român prin reforme profunde.

Programul propus de noi conține SOLUȚII la aceste probleme și vă cer votul pentru a le pune în aplicare imediat.

Din cauza crizei, trebuie să vă spun că am ales să facem întâi programul și abia apoi am numit oamenii care să-l aplice. Subliniez acest aspect pentru a se înțelege cât mai bine faptul că formula guvernamentală propusă este dedicată complet acestui program și cerințelor momentului. Am ales o formulă adaptată de oameni care au experiență guvernamentală și parlamentară, pentru a ne asigura că vom avea posibilitatea de a acționa din prima zi și de a construi o relație funcțională cu Parlamentul României.

Tradiția noastră politică a dus de cele mai multe ori, la conflicte între instituții și cred că este necesar să începem să construim consens pe măsurile de urgență, în ciuda diferențelor politice sau de viziune.

Nu cred că o tabără are mereu dreptate în timp ce cealaltă greșește mereu. Politica românească trebuie să depășească partizanatul și tribalismul toxic, astfel încât să putem prelua unii de la ceilalți proiectele valoroase și să ne asigurăm că ele pot deveni realitate.

Ne interesează să scoatem căruța din mocirlă, nu să stăm să ne uităm cum se scufundă în timp ce ne certăm cu dumneavoastră sau cu alți oameni politici.

Știu că un guvern minoritar nu e o situație ideală. suntem conștienți de asta, dar situația este excepțională și nu există altă alternativă temporară.

Știu că faceți parte din partide mari și că există orgolii și întrebări pe care le aveți, cu privire la viabilitatea unui guvern minoritar.

Dar aș prefera să avem o autostradă finalizată și pe care să ne-o asumăm împreună, decât să încercăm să ne punem unii altora piedici, în speranța că FIE ne-o asumăm de unii singuri, FIE îi împiedicăm pe ceilalți să o facă.

În mod asemănător, aș prefera să împărțim între noi victoria în campania de vaccinare, să vă mulțumesc public și să vă recunosc meritele decât să încerc să trag foloase proprii din specularea unui moment.

Avem 30 de ani în care am experimentat discordia, invidia și egoismul. Nu am ajuns nicăieri, am irosit extrem de multe șanse și am ajuns să facem din sănătate o dispută politică. Știm toți că, în timp ce politicul se ceartă pe cum ar trebui să arate sistemul de sănătate și politicienii își aruncă jigniri, spitalele ard unul după altul. Disputa dintre noi a ideologizat vaccinarea și a încărcat-o de un naționalism care riscă să producă o nouă tulpină a acestui virus.

Punctajele de partid, CARE ne îndeamnă unii pe alții să ne atacăm și să ne jignim, sunt bune pentru emisiunile de știri. Nu pentru oamenii care suferă. Să încetăm a da subiecte de scandal presei și să începem să le oferim speranță oamenilor.

E important să ne rupem din acest coșmar al strategiei politice prin care vrem să ne încolțim și să ne doborâm adversarul în mod permanent. Deja am văzut că doar o minoritate de cetățeni ne mai votează din această cauză a conflictului permanent.

USR nu câștigă nimic astăzi, dacă veți vota să treacă acest guvern. Ne vom afla în situația ingrată de a găsi soluții rapide și riscante. Dar vom dovedi că Președintele României, împreună cu Parlamentul și reprezentanții partidelor politice responsabile, au găsit puterea de a da României o șansă în această criză.

Nu ieșim eroi și învingători după cum nu vor exista alți învinși decât cetățenii României, care se vor întreba cu ce sunt vinovați să trăiască într-o țară aflată mereu în criză.

Vă propun acest armistițiu politic, pe care să îl folosim pentru a schimba în bine această țară și pentru a ne schimba pe noi înșine.

Concret, programul nostru de guvernare conține soluții pentru cele două crize cu care ne confruntăm: facturile la energie și gaze și pandemia de COVID-19.

În plus, include reformele din PNRR.

Iar un Guvern USR este garanția ca acest program major de 30 de milliarde de euro va fi pus în practică.

Este un program cu termene și bugete. Date concrete, nu doar promisiuni.

Avem și exemple concrete de măsuri în acest program:

Una dintre măsurile urgente pentru scăderea facturilor pe care o propunem, este reducerea TVA de la 19% la 5% și eliminarea accizei. Sunt măsuri recomandate la nivel european, pentru că aceasta este o criză europeană, nu doar în România. Prin pachetul nostru de soluții, ajungem să scădem facturile cu cca 30%.

În ceea ce privește controlul pandemiei, considerăm necesară folosirea certificatului verde (vaccinare, trecere prin boală sau testare periodică) pentru categoriile de angajați din sistemul public și privat, care vin în contact cu publicul. Este o măsură care a fost luată și în state precum Franța, Italia, Statele Unite și a funcționat. În Moldova, de exemplu, ca să nu spuneți că luăm exemple din zone mai îndepărtate cultural de România, prin acest tip de măsuri s-a crescut procentul de profesori vaccinați de la 62 la 90% și nu au existat concedieri așa cum se anticipa.

Dacă măsurile despre care discutăm acum ar fi puse în practică începând de mâine, circa 70% din populația de peste 16 ani a României credem că poate fi imunizată până în luna mai.  Asta înseamnă că în maximum 6 luni putem controla pandemia. Este extrem de mult, dat fiind că acum ar fi trebuit să fim deja la peste 70% și asta înseamnă în primul și în primul rând că vor muri inutil oameni care nu ar fi trebuit să moară dacă am fi fost în graficul de imunizare inițial.

Vă rog să înțelegeți că orice ezitare și orice joc politic se traduc acum în pierderi de vieți omenești. O săptămână în plus de criză va însemna o săptămână în plus în care vor muri oameni fără niciun fel de justificare.

Stimați parlamentari,

Vine iarna în câteva săptămâni și, ca de obicei, ne va prinde din nou nepregătiți. Veți spune că nu e cu zăpadă, ci cu prețurile la energie care vor crește pentru că e criză europeană.

Așa e, dar eu vreau să vă reamintesc și faptul că în Marea Neagră avem depozite uriașe de gaze, despre al căror viitor nu știm mai nimic astăzi pentru că a lipsit un consens politic în ultimii patru ani. În mod real, vorbim de o situație provocată de lipsa de consens între partide și de tărăgănarea unor soluții bune pentru România.

Dacă prețurile sunt fără îndoială o problemă uriașă, vreau să atrag atenția și asupra situației companiilor publice din energie, care este și ea dramatică. Sunt în toată țara sute de mii de oameni cu apartamente neîncălzite, zeci de școli și spitale reci și cu probleme dramatice din cauza creșterii prețului la gaz. Această problemă trebuie să își găsească urgent rezolvare.

Și aici e nevoie să ieșim din logica de partid, pentru că această criză energetică a lovit orașe cu primari din toate partidele, care cer azi ajutorul Guvernului. Vedem la Timișoara insolvența companiei Colterm, unde avem primar USR, vedem la Focșani, unde este primar PSD, că stau în frig două secții ale spitalului, din care una pentru COVID, liceele, școlile, grădinițele, căminul pentru persoane vârstnice, 237 de clădiri ale instituțiilor publice și 10.500 de apartamente! La Arad, unde primarul este de la PNL, este aceeași situație și la fel în foarte multe localități.

Stimați parlamentari, poate primarii au culoare politică, dar cetățenii NU AU culoare politică. Frigul este același și pentru useriști, și pentru PSD-iști și pentru PNL-iști.

Votați acest guvern cu soluții pentru această criză: scăderea TVA de la 19 la 5% pentru energie electrică și gaze, eliminarea accizei pentru energie electrică, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, subvenții temporare pentru CET-uri și alte măsuri pe care le putem discuta împreună.

Și, pentru că vorbim de bani, știm cu toții că ar urma să vină sume colosale pentru economia României prin intermediul Planului Național de Relansare și Reziliență. Avem alocate 30 de miliarde de euro și e important să îi putem aduce repede.

Acesta nu poate fi DOAR un program al Guvernului USR sau PNL sau oricărui alt guvern. Este un plan național pentru care ne-am luptat în Parlamentul European să devină realitate. E meritul întregii clase politice, dar vom putea să ne lăudăm împreună doar dacă ne vom asigura tot împreună că vom face tot ce e posibil ca acești bani să ajungă în România și să se cheltuiască pentru investițiile corecte.

Pentru implementarea PNRR vom instaura un dialog strâns între miniștri și parlament. Programul va trebui continuat de orice guvern va veni până în 2024.

Acestea sunt directiile majore. Criza nu ne permite să discutăm multe alte măsuri de care avem nevoie, dar vă asigur că miniștrii de resort sunt conștienți de situația grea cu care se vor confrunta dacă veți vota acest guvern.

În încheiere, aș vrea să fac un apel la dumneavoastră.

România nu mai poate astfel.

Tensiunea socială a ajuns la un nivel atât de ridicat încât se poate simți peste tot. O vedem pe stradă, o vedem în spitale și școli, o vedem la televizor. Ne certăm unii cu alții și căutăm vinovați pe care să îi pedepsim din cauza acestei stări de tensiune care crește și pare de neoprit.

Astăzi, aici, avem ocazia de a face ceva concret. Avem ocazia să le arătăm cetățenilor României că pot conta pe clasa politică. Nu intenționez să vă conving, că ceea ce propun eu este situația miraculoasă. Știu foarte bine că așa ceva nu există. Această țară nu se poate salva fără muncă și solidaritate. Nu are nimeni soluții pe care să nu le cunoaștem în realitate cu toții. Așa cum într-o familie nu poți avea acces la bunăstare sperând să câștigi la loto, nici o țară nu își va reveni așteptând un miracol parașutat.

Apelul meu la dumneavoastră e simplu și implică propriul exemplu. Votați pentru acest guvern pentru a oferi o soluție acestei crize. Votați fără un calcul politic și știu că atunci când vă spun asta o să vă sune de parcă vă îndemn să renunțați la esența activității dumneavoastră.

Prețuiți puterea pe care o aveți asupra destinului și binelui celorlalți români. Și vă cer dumneavoastră, la fel ca nouă, să înțelegem împreună că această putere aduce cu sine o uriașă responsabilitate. Această propunere de guvern este rezultatul unei crize. Nu ajută pe nimeni, nici politic și nici social, să prelungim actuala criză. Ea poate fi stopată cu un simplu vot și aveți ocazia să o faceți. Va veni și momentul calculelor politice, dar el nu este astăzi.

Vă cer un mandat limitat în timp și care să se întindă pe perioada crizei.

Aveți la dispoziție mecanismele instituționale necesare unui astfel de control și vă îndemn să le folosiți ca atare când veți crede de cuviință după ce veți învesti acest guvern.

Cred că Parlamentul României trebuie să înțeleagă ce putere are la dispoziția sa și să nu mai fie anexa unui guvern sau altul.

Nu e prima oară când sunt pus în situația de a gestiona o criză și după cum știe toată lumea sunt om care își respectă cuvântul dat. Nu am propus acest guvern și acest program de guvernare din alt motiv decât din cel al urgenței în care ne găsim. De aceea cer tuturor celor care vor vota astăzi să o facă prin prisma responsabilității și a nevoii de solidaritate socială.

Vreau să vă mulțumesc și vă stau la dispoziție pentru a vă răspunde la întrebările dumneavoastră”.

Program Guvernare USR Dacian Ciolos PG_(1) by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...