Ministerul Sănătății anunță că România solicită în continuare sprijin din partea Comisiei Europene și a partenerilor europeni pentru aprovizionarea spitalelor cu Tocilizumab, un medicament utilizat în tratamentul pacienților cu COVID-19.
Astfel, potrivit unui comunicat, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a avut miercuri o nouă convorbire telefonică cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.
Acesta a discutat cu comisarul european despre situația epidemiologică la nivel național din acest moment, subliniind faptul că România încă nu a atins vârful acestui val pandemic, iar rata de vaccinare a crescut în ultima perioadă, dar insuficient.
„Cseke Attila a solicitat sprjin comisarului european pentru identificarea unor soluții mai rapide de aprovizionare a spitalelor cu medicamentul Tocilizumab, utilizat la tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19 și pentru echipe medicale care să sprijine, pe perioade determinate, personalul medical român din prima linie.
De altfel, ministrul interimar al Sănătății a avut în după- amiaza de ieri o discuție similară cu omologul polon, Adam Niedzielski care a asigurat ministrul român că analizează posibilitatea acordării de ajutor medical României”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății a solicitat luna aceasta Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab, un medicament utilizat pentru tratarea formelor grave de COVID-19.
Decizia a fost luată după ce firma producătoare, cu care Ministerul Sănătății are încheiat un acord, a anunțat că nu poate livra medicamentul până la finalul acestui an, având în vedere situația de la nivel global, se arată într-o informare a Ministerului.
Ministerul Sănătății a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin 2 modalități, respectiv între august 2020 și iunie 2021, prin repartiție gratuită către spitale, iar din 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător.
„În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.