Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a dispus intensificarea analizelor privind posibile distorsiuni ale pieţei în domeniul energiei, în contextul îngrijorărilor legate de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, anunță ministerul într-un comunicat.
„Ministrul Finanţelor, dl. Dan Vîlceanu, a dispus intensificarea analizelor privind posibile distorsiuni ale pieţei în domeniul energiei, în contextul îngrijorărilor legate de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale şi al anunţului Comisiei Europene, acela de a avea un set de măsuri şi opţiuni pentru a răspunde la şocul creşterii preţurilor. În acest sens, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, va desfăşura acţiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al operatorilor economici din domeniu”, se spune în comunicat.
Potrivit MF, acţiunile vizează menţinerea unui mediu concurenţial corespunzător şi vor completa demersurile instituţiilor cu atribuţii în domeniu.
Consiliul Concurenței a anunțat luni, 18 octombrie, că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței. Anunțul vine la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu a sugerat că instituția ar trebui să investigheze dacă există un cartel al carburanților.
Benzina standard costă deja peste de 6 lei la pompă, iar cea premium, peste 7 lei. În cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.
Florin Cîţu a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dacă va lua măsuri în condiţiile în care preţul unui litru de benzină premium a ajuns în Bucureşti la 7 lei.
“Dacă preţurile nu scad pentru că există cerere mare, înţeleg, dacă ele nu scad pentru că există un cartel, atunci Consiliul Concurenţei ar trebui să ne spună. E nevoie de o investigaţie, e nevoie ca oamenii să ştie şi atunci Consiliul Concurenţei are datoria să vină cu un raport să le spună românilor, se întâmplă acest lucru pentru că avem o cerere prea mare în economie, asta înseamnă că economia funcţionează. Sau se întâmplă pentru că avem un cartel şi atunci trebuie sancţionaţi”, a mai declarat premierul interimar