Cercetătorii clujeni fac anunțul: Studiile arată că suntem pe platoul valului 4. Vom asista  la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice

Cercetătorii clujeni fac anunțul: Studiile arată că suntem pe platoul valului 4. Vom asista  la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 26/10/2021, 20:34

Cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca,  care derulează proiectul „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM)”, arată că modelul de previziune utilizat în cadrul cercetării estimează că în cursul acestei săptămâni România va ajunge pe platoul valului patru. Specialiștii spun că vom asista  la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice.

Astfel, începând cu primul val al pandemiei (Aprilie 2020), în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a (UBB FSEGA) s-a iniţiat un proiect de cercetare, denumit generic COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM), care are ca obiectiv principal monitorizarea situaţiei epidemiologice şi economice în România în timp real, bazată pe actualizarea zilnică a informaţiilor, respectiv elaborarea de previziuni care să sprijine autorităţile în adoptarea măsurilor optime pentru gestionarea situaţiei create de pandemia de coronavirus.

Chiar dacă proiectul se concentrează în primul rând asupra fenomenelor economice în contextul pandemiei, informaţiile limitate şi credibile din spaţiul public privind posibila evoluţie a pandemiei în România, au determinat echipa de cercetători ai UBB să dezvolte propriile previziuni şi estimări privind evoluţia pandemiei, care să ofere o bază de încredere pentru elaborarea unor previziuni economice.

„Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni vom ajunge pe platoul valului patru, asistând la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice faţă de săptămâna trecută”, informează cercetătorii UBB.

Cercetătorii UBB au anticipat gravitatea noului val

În privinţa anticipării gravităţii valului 4 al pandemiei, în data de 9 septembrie 2021 cercetătorii UBB au emis un comunicat de presă care avertiza în privinţa evoluţiei ratei de incidenţă la nivelul municipiului Cluj-Napoca, care „ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie”.

Comunicatul a fost preluat atât de presa locală, cât şi de cea naţională. Pornind de la lipsa unor astfel de previziuni în spaţiul public, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul unor localităţi importante, previziunea a fost revizuită în data de 15 septembrie 2021, respectiv extinsă pentru alte centre universitare majore din România (Bucureşti, Iaşi, Timişoara). Aceste previziuni au fost, de asemenea, publicate în mass-media cu acoperire naţională. Scenariile de bază elaborate în cadrul acestei previziuni au anticipat cu o foarte bună precizie situaţia reală la începutul lunii octombrie.

„Astfel de analize arată ceea ce înseamnă o universitate (şi o facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relaţii bidirecţionale cazuri naţionale în analize internaţionale, cu un potenţial impact ştiinţific şi pragmatic major. Doar că analizele noastre sunt mai mult înţelese de agenţiile de presă internaţionale (ex. BBC News), decât de decidenţii din ţară”, arată Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, care menţionează rezultatele obţinute în cadrul proiectului RoEIM.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, Răzvan V. Mustaţă, a adăugat că prin intermediul acestui proiect cercetătorii implicați și-au asumat şi rolul de a acorda un sprijin autorităţilor naţionale şi locale pentru procesul decizional în gestionarea pandemiei.

„Informaţiile puse la dispoziţie au o frecvenţă zilnică, sunt complete şi comprehensive, având la bază un proces de cercetare autentic. Previziunile echipei noastre de cercetători şi-au dovedit până acum acurateţea şi credibilitatea. Toate informaţiile şi analizele noastre sunt publice şi accesibile oricărei autorităţi, mass-media şi oricărui cetăţean care are nevoie de informaţie pertinentă. Este clar, pentru noi toţi, că în această perioadă de criză este nevoie să avem parte de o informare corectă, reală a publicului. Devine astfel imperios necesar ca procesul decizional al autorităţilor locale şi naţionale de gestionare a pandemiei să se fundamenteze pe mai multe surse de informaţie şi nu exclusiv pe cele aparţinând autorităţilor centrale. Platforma RoEIM reprezintă o sursă de informaţii credibile, accesibilă tuturor”, spuneRăzvan V. Mustaţă.

Proiectul de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată