Un grup mic de miliardari ar putea ajuta la rezolvarea foametei în lume cu doar o mică parte din averile lor, spune directorul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM), David Beasley.
Miliardarii trebuie „să facă un pas acum, o singură dată”, a spus Beasley într-un interviu acordat CNN, făcând referire în mod special la Jeff Bezos și Elon Musk, cei mai bogați oameni din lume.
„(Avem nevoie de) 6 miliarde de dolari pentru a ajuta 42 de milioane de oameni care vor muri la propriu dacă nu ajungem la ei. Nu este complicat”, a adăugat el.
Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, are o avere netă de aproape 289 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, ceea ce înseamnă că Beasley cere o donație de doar 2% din averea sa.
Averea netă a miliardarilor americani aproape s-a dublat de la începutul pandemiei, ajungând la 5,04 mii de miliarde de dolari în octombrie, potrivit Institute for Policy Studies și Americans for Tax Fairness.
O „furtună perfectă” a mai multor crize, cum ar fi schimbările climatice și pandemia de COVID-19, a făcut ca multe națiuni „să bată la ușa foametei”, a spus Beasley.
Jumătate din populația Afganistanului, adică 22,8 milioane de oameni, se confruntă cu foamete acută, potrivit unui raport al PAM publicat luni. Rata uriașă a șomajului și o criză a lichidităților a adus țara în pragul unei crize umanitare, 3,2 milioane de copii sub vârsta de cinci ani fiind în pericol, se arată în raport.
În Etiopia, PAM estimează că 5,2 milioane de oameni au nevoie urgentă de ajutor umanitar în regiunea Tigray, unde prim-ministrul Abiy Ahmed a declanșat o ofensivă armată împotriva Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) încă de anul trecut. De atunci, mii de civili au fost uciși, în timp ce peste două milioane de persoane au fost strămutate.
Milioane de cetățeni afgani, printre care și copii, ar putea să moară de foame în cazul în care comunitatea internațională nu ia măsuri urgente pentru a scoate Afganistantul din pragul colapsului, a avertizat Beasley.
Acesta a solicitat deblocarea de urgență a fondurilor umanitare pentru Afganistan.
Potrivit oficialului ONU, 22,8 milioane de persoane, adică mai bine de jumătate din populația de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului, se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută și „se îndreaptă către foamete”.