Ce-avem noi în comun cu Haloween? Dar cu celții? Cum de au ajuns românii să iubească această sărbătoare care nu are nimic a face cu creștinismul? Mă tot întreb, de ani de zile, de unde și până unde am ajuns să dăm uitării sărbătorile noastre tradiționale, creștin-ortodoxe sau chiar și pe cele cu încărcătura păgână a străvechilor noastre culte – precum Drăgaica sau Dragobetele rămas peste timp de la strămoșii noștri daci – și suntem fermecați de dovlecii din care răzbate lumina printre dinți rânjitori și ochi fioroși, sculptați cu frenezie de copiii noștri care nu știu cum să adune merele din pomi?
De unde plăcerea asta pentru măști horror și costumații de vrăjitoare, vampiri și vârcolaci, care mai de care mai urâte și mai amenințătoare? Chestia asta – cu Bau-Bau-ul care trebuie să fim noi, ca să speriem spiritele ce patrulează pe străzi în căutare de vendete – mi se pare o tâmpenie care modelează greșit subconștientul fraged al tinerei generații.
Mulți dintre români au îmbrățișat Haloween-ul considerând că este o ocazie de distracție maximă, de petrecere, cam așa cum fac unii tineri, din păcate, atunci când merg la biserică, în noaptea Învierii, ca să aibă motiv de întâlnire și benchetuială. Ni s-a părut, probabil, că e musai să acceptăm, după 1990, tot ce vine de la alții, uitând de noi și ale noastre. Și de atunci suntem într-o continuă pierdere de identitate. Și uite-așa ne-am procopsit și cu Valentine’s Day, în celebrarea lui Love în loc de Iubire. În loc de Sărbătoarea Sfântului Valentin. Nu vi se pare că mergem într-o direcție greșită, pe căi ce nu ne aparțin?
Mă gândesc că a venit vremea să ne reculegem. Să lăsăm prostiile deoparte. Acum sunt Moșii de toamnă. La noi, la români, aceasta este una din Sărbătorile Morților. Sâmbăta Morților. O sărbătoare în timpul căreia care se fac pachete cu mâncare și se duc la slujire în Casa Domnului pentru a fi împărțite săracilor, întru pomenirea celor ce au plecat dintre noi. Așa că zic să facem în astfel de zile pomenirea, așa cum se cuvine, cum e rânduiala noastră, căci numai așa putem să rămânem unici. Prin propriile tradiții și respectul față de valorile creștine cărora le aparținem.
Nu cred că avem nevoie disperată de acest Halloween importat, de catharsis-ul pe care îl oferă filmele de groază, costumațiile cu scheleți desenați cu carioca fosforescentă, machiaje vampirice și nici de bănănăieli cu dovleci luminați lăuntric de lumânări pe post de lanternă-călăuză între Rai și Iad. Nu suntem anglo-saxoni și nu există dovezi că ne-am trage din druizii care, în acest ritual al lor destinat sufletelor morților, prevesteau viitorul îmbrăcându-se în pieile animalelor sacrificate pentru zei. Să ne revenim.
Mascații Haloween-ului nu au nimic de-a face cu credința ortodoxă. Și-apoi, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă azi în politică, avem deja un Haloween, pentru că aici găsim destui vampiri energetici și tot felul de zombie care nu sunt în stare să formeze un guvern capabil să ia decizii urgente în starea de triplă criză în care ne aflăm. Iar negocierile astea care nu se mai termină sunt un fel de trick or treat, un troc în urma căruia cine nu primește dulciuri se supără și face te-miri-ce răutăți pe viitor.
E un fel de “ne dați ori nu ne dați?”, dar care nu are legătură cu magicul nostru nostru colind din seara de Ajun. Are doar acea meschină încărcătură mercantilă de care puțini se pot dezbăra.
Așa și cu politicienii noștri. Ăștia care nu mai termină de făcut ce e urgență pentru țară și se comportă precum Stingy Jack și lanterna cu care, se spune în legendă, se plimba între Rai și Iad, negăsindu-și locul pentru că Raiul nu îi deschidea porțile din cauza păcatelor, iar Iadul pentru că făcuse pact cu Diavolul, crezând că îl păcălește. Nu vi se pare că e de ajuns starea de haloween permanent în care România se află la acest moment?
În loc să dați banii pentru te miri ce costumații zbanghii, pe tot felul de produse haloweeneze care nu vor ține deloc de cald și nici de foame, am o sugestie: Faceți plăcinte din dovleac, dăruiți-le pentru pomenirea sufletelor morților, căci asta e sărbătoarea noastră, a Moșilor de toamnă din această zi, nu așteptați ziua de mâine ca să vă lăsați copiii să facă din Haloween un obicei perpetuu, căci nu ne aparține.
Faceți plăcinte din dovleac pentru împărțeală, gândindu-vă la sufletele celor adormiți! Printre ei se află și cei 65 de morți din tragedia de la Colectiv și cei peste 12.000 de morți de COVID de la începutul crizei politice din România și până azi! Așa onorăm spiritele celor ce nu mai sunt printre noi!