Bolnavii români, ultimii șase din numărul total de 18 convenit de responsabilii din cele două țări pentru a fi transferați și tratați în Germania, au fost transportați, luni, cu o aeronavă specială a Forțelor Aeriene Germane.
Cei șase pacienți au fost aduși și transportați la bordul unui avion Airbus A310 configurat special pentru misiuni de evacuare medicală. Acesta a fost folosit și luni, când a fost transferat în unități medicale din Germania primul lot de șase bolnavi români.
Aeronava a decolar, miercuri, de la la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, iar în timpul zborului, pacienții sunt supravegheați de echipe medicale.
Potrivit Forțelor Aeriene Germane, acest Airbus A310 are șase paturi de terapie intensivă și alte 38 de paturi pentru pacienți mai stabili. Avionul este echipat cu echipamente medicale necesare pentru monitorizarea și tratarea pacienților în timpul zborurilor.
Transferul pacienților se face în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, ca urmare a sprijinului oferit de către statul german României în lupta cu noul Coronavirus, ce constă în acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților aflați în stare gravă pozitivi SARS-CoV-2, în unitățile spitalicești din Germania.
Misiune umanitară a fost posibilă după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţa de duminică, o hotărâre prin care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, sunt abilitate să semneze acordul de transfer al pacienţilor cu forme severe şi grave de COVID-19 în Germania.
Decizia a fost luată din cauza situației epidemiologice la nivel național, fiind caracterizată de supraaglomerarea unităţilor sanitare şi în special a unităţilor de primiri urgenţe şi secţiilor de terapie intensivă cu pacienţi care au dezvoltat forme severe sau grave şi care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv, precum şi luând în considerare faptul că la nivelul României nu pot fi suplimentate locurile pe secţiile de terapie intensivă pentru pacienţii cu forme grave şi severe de COVID-19 şi este imperios necesar acordarea asistenţei medicale de specialitate în secţii de terapie intensivă.
Pânâ în prezent, pacienții români au fost transferați prin acest mecanism european în Ungaria și Polonia. Tot prin activarea acestui mecanism, mai multe echipe medicale din Republica Moldova, Danemarca și Polonia au ajuns în România pentru a sprijini colegii în tratarea bolnavilor cu COVID-19 din țară.
Sursa imagini foto: Bundeswehr/Luftwaffe și Ambasada Germaniei la București
Sursa video: MApN