EXCLUSIV | Barotrauma, cauza preliminară în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian, explicată de un specialist: „Există contraindicații ferme pentru oxigenul hiperbaric”

EXCLUSIV | Barotrauma, cauza preliminară în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian, explicată de un specialist: „Există contraindicații ferme pentru oxigenul hiperbaric”
Sursa: Facebook Constantin Enceanu
Publicat: 10/11/2021, 09:00

Gheorghe Enache, medic primar în boli infecţioase și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru Gândul ce înseamnă barotrauma, cauza preliminară în cazul morții interpretului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian. Specialistul spune că pacienţii care se recuperează post-COVID trebuie să facă investigaţii amănunţite înainte de a începe terapia cu oxigen hiperbaric.

Barotrauma este un traumatism legat de volumul mare de oxigen pe care un pacient îl primește. Practic, organismul a avut parte de o reacție adversă a oxigenului hiperbaric. Spre exemplu, dacă o persoană ia un antibiotic și îi face rău, suferă o traumă, este efectul advers, negativ al medicamentului. În general, pacienții primesc oxigen de 20%, iar până la sută la sută sunt gaze. Nu este oxigen sută la sută. În schimb, oxigenarea hiperbară este sută la sută oxigen. Pacientul nu trebuie să fi avut mari probleme de sănătate înainte. Spre exemplu, în cazul unui pacient care are o problemă pulmonară, nu este indicată terapia hiperbară. Cei care recomandă această terapie merg pe ideea că anumite zone ale plămânului nu sunt foarte bine oxigenete”, explică medicul și conferențiarul universitar Gheorghe Enache.

Ce contraindicații sunt în terapia cu oxigen hiperbaric

Specialistul spune însă că există inclusiv o serie de contraindicaţii ferme în ceea ce privește terapia hiperbară, printre care problemele cardiace și emfizemul pulmonar, o afecțiune a plămânilor ce cauzează senzatia de „lipsă de aer” sau dispnee.

Există contraindicații și pentru cei care au tendința să facă afecțiunea pneumoratax, adică o acumularea de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic. Totodată, sunt contraindicații și pentru pacienții care au avut fibroză pulmonară, deci cei care un grad mare de leziuni distructive pulmonare după o boală”, spune medicul Gheorghe Enache.

Cine poate recomanda terapia hiperbarică

Medicul Gheorghe Enache spune că pacienții care aleg astfel de terapii o fac tocmai pentru a-și vindeca bolile, însă este nevoie de investigații amănunțite pentru a vedea dacă suportă tratamentul.

„Nu oricine poate suporta astfel de terapii și nu oricine poate recomanda astfel de terapii. În general, un medic dintr-o anumită specialitate poate recomanda pacientului că boala pe care i-o tratează ar putea beneficia de tratament hiperbaric. Trebuie făcute anumite teste pentru a vedea cum reacționează organismului respectivei persoane. Este important să fie făcută, totodată, o dozare corectă a oxigenului. Dânsul, din ce s-a spus în mass-media, lua tratament anticoagulant și combinat cu oxigenul hiperbaric s-a produs un declic, pentru că știm deja că însuși COVID-ul dă tulburari de coagubilitate, a explicat medicul.


Citește și:

VIDEO| Dezvăluirile impresarului lui Petrică Mîțu Stoian, despre ultimele zile din viața cântărețului. Artistul a aflat că a avut COVID după un CT: ”I-au spus că pe plămânul drept are acel ”geam mat”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța