Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri, după prima zi de negociere pe programul de guvernare cu PSD, că liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi, măsură propusă de social-democrați. PNL este de acord cu creșterea de pensii, salarii și alocații, cu condiția ca aceste majorări să fie făcute în contextul deficitului bugetar, a precizat premierul demis.
„În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm suplimentar pe cineva că a muncit și a acumulat active. Mie nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînțeles că sunt de acord. Nu sunt de acord ca românii care muncesc, își asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după să spunem să mai plătiți ceva, că asta înseamnă justiție socială”, a spus Florin Cîțu.
Declarația vine după ce prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a spus că social-democrații au propus un set măsuri în scopul creșterii veniturilor statului, iar una dintre ele ar fi „taxarea luxului”.
Premierul intermar susține că nu trebuie modificat „peste noapte” Codul Fiscal și că taxele nu vor fi crescute. Florin Cîțu a precizat că modelul economic al guvernării trecute a fost unul bun, pentru că s-a bazat pe investiții.
„În ceea ce privește Codul Fiscal, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Eu am spus de la început că eu nu voi crește taxele, că nu vom crește taxele în această guvernare. Am arată că schimbarea paradigmei în care am alocat resurse pentru investiții a adus bani la bugetul de stat. Este un model economic care funcționează. Nu cred că acest model economic trebuie schimbat astăzi”, a mai spus președintele PNL.
Premierul interimar a precizat că în negocierile cu PSD s-a discutat și despre creșterea pensiilor, a salariilor și a alocațiilor.
”Am spus că o vom face, în contextul traiectoriei deficitului pe care deja am anunțat-o. Orice creștere trebuie să vedem dacă se încadrează în deficitul pentru anul viitor. Altă soluție ar fi să luăm bani de la investiții și eu nu sunt de acord cu asta. Vom vedea dacă putem să mergem cu o creștere mai mare a pensiilor. Noi nu ne opunem, dar toate trebuie judecate în contextul acesta economic, nu să facem acum niște creșteri populiste și după să tăiem”, a precizat Cîțu.
Florin Cîțu a transmis un mesaj pentru românii care au votat PNL: „Niciunul dintre principiile pentru care ne-au votat și niciuna dintre măsurile pentru care ne-au votat nu vor fi diluate și nu vor dispărea în această guvernare”.
Președintele PNL a precizat că liberalii vor merge în guvernarea cu PSD pentru a apăra în continuare proprietatea privată, antreprenorii și pe românii care muncesc și plătesc taxe.
”Îi vom asigura, din nou, că nu vor crește taxele. Pentru asta suntem acolo. Dacă această guvernare înseamnă să fim lângă social-democrați, asta este. În acest moment, asta este soluția pentru România”, a afirmat Cîțu.
Întrebat dacă pensiile pot crește cu 11%, Florin Cîțu a răspuns: „Putem să punem o creștere și ne uităm dacă se încadrează în deficitul pentru anul viitor. Dacă nu, singura soluție este să luăm bani de la investiții, și noi nu suntem de acord cu acest lucru”.
”Suntem de acord să creștem pensiile. Avem deja o creștere de pensii în programul de guvernare de 5% pentru anul viitor, s-ar putea să găsim resurse să mergem cu o creștere a pensiilor puțin mai mare de 5%, dar vom vedea la ce nivel. Nu putem face creșteri populiste și apoi să tăiem tot”, a adăugat Cîțu.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a spus, miercuri, că social-democrații au propus la negocieri creșterea salariul minim de la 1 ianuarie, mărirea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei, majorarea cu 11% a punctului de pensie și alocațiile conform legii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că discuțiile s-au blocat la funcția de premier, iar liberalul Gheorghe Flutur a precizat că au apărut neînțelegeri între PNL și PSD privind păstrarea cotei unice de impozitare.
Joi, vor avea loc negocieri pe domeniile Muncă, Sănătate și Educație.