Rata inflaţiei a ajuns în Statele Unite la 6,2%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, în contextul în care numeroase companii majorează preţurile la produse şi servicii din cauza lipsei forţei de muncă şi a problemelor reţelelor de aprovizionare. SUA a înregistrat un record negativ în piața forței de muncă, fiind peste zece milioane de joburi vacante.
Indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie cu 0,9% faţă de luna septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020, înregistrând cea mai accentuată rată a inflaţiei din SUA,după anul 1990.
Numai în ultimul an, costurile cu energia electică au crescut cu cel puțin 30%, iar autorităţile americane se aşteaptă ca în această iarnă, cetățenii să plătească și cu 30% mai mult pentru gazele naturale şi cu 43% mai mult pentru păcură.
Economiştii se aşteaptă la o încetinire a ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare, scrie AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Presiunile inflaţioniste afectează şi piaţa muncii, lipsa acută de angajaţi ducând la majorarea salariilor. La finalul lui august a fost înregistrat un record negativ în piața forței de muncă, aproximativ 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA. Aproximativ cinci milioane de americani au ieșit din piaţa forţei de muncă, de la debutul pandemiei de Covid-19.
„Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, ceea ce indică faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)”, a afirmat Andrew Hunter, economist la Capital Economics.