Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu, se arată nemulțumit de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a restitui dosarul privind Revoluția din 1989 la Parchetul Militar.
Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii, Cristian Diaconescu spune că este nevoie de un restart al justiției din România și că amânarea acestui dosar, la 32 de ani de la evenimente, este „exasperantă”.
„Amânarea exasperantă a dosarului Revoluției, la 32 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, înseamnă ”stat eșuat”. Toate încercările ratate ale organelor de anchetă de a aduce adevărul românilor au evidențiat neputința justiției. Un sistem bine plătit, cu o infrastructură bine finanțată, dar incapabil să facă dreptate într-un dosar emblemă al României post-dictatură.
Președintele PMP Cristian Diaconescu susține că este nevoie de un restart al justiției din România, aflată într-un periculoasă pantă de lipsă de încredere, cu efecte asupra funcționării însuși, a statul de drept”, se arată în mesajul de pe pagina PMP.
Totodată, Cristian Diaconescu spune că tergiversările privind desființarea SIIJ, lupta pentru controlul justiției și renunțarea la lupta împotriva corupției arată că statul nu este capabil să gestioneze democrația.
„Veșnicile tergiversări ale desființării Secției speciale de anchetă a magistraților, lupta dintre diferiți factori politici pentru controlul justiției, abandonarea campaniei de luptă împotriva corupției, nu sunt decât semnale privind incapacitatea statului român de a gestiona democrația din țara noastră”, spune Cristian Diaconescu.
Liderul PMP solicită noului Guvern să stabilească, printre priorități, reforma profundă a justiției, ca element de redare a încredere în statul de drept. El adaugă că aceasta este o conditie sine qua non pentru atragerea fondurilor incluse în PNRR.
Decizia aparține Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, pentru ca ancheta să fie refăcută de la zero și survine excluderii, în octombrie 2020, a mai multor probe depuse de Parchetul Militar la dosar. Printre acestea s-au aflat rapoartele SRI și de comisia parlamentară care a anchetat evenimentele din 1989. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.