STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată

STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/11/2021, 09:23
Actualizat: 12/11/2021, 09:35

Unele persoane expuse la infecția cu coronavirus elimină rapid virusul SARS-Cov-2 datorită unui răspuns imun puternic din partea celulelor T existente în organism și nu mai ajung să testeze pozitiv, arată un studiu realizat de University College London, scrie the Guardian.

„Toată lumea cunoaște persoane care au fost expuse, dar nu au cedat la infecție. Aceștia au reușit să evite complet virusul sau au curățat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină”, a explicat Leo Swadling, imunolog la University College London și autorul principal al studiului.

Descoperirea este importantă fiindcă ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, ce ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au monitorizat intens angajații din domeniul sănătății pentru semne de infecție și răspunsuri imune în timpul primului val al pandemiei.

În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în niciun moment. Cu toate acestea, probele de sânge prelevate de la acești oameni au arătat că au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Ei au mai avut creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Cercetarea a arătat că un subgrup de oameni aveau deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, care i-au protejat de Covid-19. Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu.

„Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Studiul ar putea duce la dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid cu eficiență de foarte lungă durată

„Acest studiu identifică un nou rezultat intermediar – suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșează un răspuns cu anticorpi”, a explicat Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading.

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece răspunsul imun cu celule T tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii.

Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei vitale care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe.

Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor existente este faptul că virusul suferă mutații.

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede, iar replicarea internă pe care o țintește este foarte întâlnită între coronavirusuri, ceea ce înseamnă că un vaccin ar proteja și împotriva unor tulpini complet noi.

„Perspectivele din acest studiu ar putea fi critice în proiectarea unui alt tip de vaccin. Un vaccin care stimulează imunitatea celulelor T împotriva diferitelor ținte de proteine ​​virale care sunt împărtășite între multe coronavirusuri diferite ar completa vaccinurile noastre care induc anticorpi neutralizanți. Deoarece acestea sunt componente ale virusului, anticorpii sunt mai puțin eficienți – în schimb, celulele T intră în joc”, a spus Edwards.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Preţul exorbitant pe care l-a plătit un cuplu pentru două băuturi la un restaurant din...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Cutremur în cazul Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă în închisoare
O stațiune din România, spaima turiștilor. Fug din cauza mizeriei în care a ajuns
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×