Persoanele vaccinate se pot infecta cu COVID-19 și pot transmite virusul, dar nu la fel ca cei neimunizați. De ce e bine să te vaccinezi, chiar dacă ai trecut prin boală

Persoanele vaccinate se pot infecta cu COVID-19 și pot transmite virusul, dar nu la fel ca cei neimunizați. De ce e bine să te vaccinezi, chiar dacă ai trecut prin boală
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 16/11/2021, 12:37
Actualizat: 16/11/2021, 12:41

Vaccinul este cea mai importată armă împotriva COVID-19 și, chiar dacă nu elimină total riscul de infectare și de transmitere a bolii, acesta reduce virulența virusului, explică specialiștii, iar imunizarea, chiar după boală, crește gradul de rezistență în fața unor forme mai grave.

Cele mai multe studii arată persoanele nevaccinate, pe lângă că sunt mai expuse la forme grave de COVID-19, transmit infecția cu SARS-CoV2 într-o proporție mai mare decât persoanele vaccinate.

„Oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult”

Medicul Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, a detaliat, într-un interviu acordat HotNews.ro, cum transmit infecția cei vaccinați, dacă se infectează, nevaccinații și persoanele trecute prin boală, și de ce recomandă celor din urmă să administreze dozele de ser.

El este și deputat USR și unul dintre inițiatorii amendamentului care propune ca certificatul verde să fie aplicat în România tuturor angajaților, proiect de lege aflat în dezbaterea comisiei de specialitate a Camerei Deputațilir, din care face parte.

Sunt voci și studii care susțin că vaccinații și nevaccinații răspândesc la fel infecția, ipoteză ăe care medicul Radu Ciornei o respinge, detaliind și motivele:

1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți. Există foarte multe studii care consfinţesc faptul că imunitatea dobândită prin vaccin este mult mai puternică, iar tipul de anticorpi care se dezvoltă prin vaccin este diferit. Prin vaccinare dezvoltăm anticorpi neutralizanți care sunt anti proteina spike – țepul acela pe care l-am văzut în imaginile cu virusul – așadar se dezvoltă anticorpi specifici pentru neutralizarea acelui domeniu, care facilitează intrarea virusului în celulă.

2. Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate, astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult.

În ceea ce privește transmiterea, „studiile nu sunt încă 100% clare, pentru că încă suntem în copilăria acestei boli și nu avem toate datele, dar din ceea ce s-a studiat până acum, este clar că vaccinații transmit boala mai puțin”, a spus medicul.

De ce e nevoie și de vaccin, după ce ai trecut prin boală

Specialistul combate și ideea vehiculată de unele persoane că, odată dezvoltați anticorpii prin boală, nu mai e nevoie de vaccin. „Este o tâmpenie sinistră”, afirmă medicul Radu Ciornei.

Potrivit medicului, trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare – de a împiedica intrarea virusului în celulă – precum cei post-vaccinare.

Medicul Radu Ciornei îi liniștește și pe cei care se tem că „prea mulți anticorpi” – acumulați de la trecerea prin boală și de la vaccin – ar risca să declanșeze boli autoimune.

„Noi avem capacitatea să generăm anticorpi pentru zeci, sute de milioane de antigene diferite – pentru tot ce întâlnim în jur, de la hrană, praf, alte persoane, absolut tot – și să le ținem și minte. Iar anticorpii aceia nu se calcă pe picioare, anticorpii pentru o boală sau pentru praf sunt complet diferiți. Nu se pune problema că atunci când sunt prea mulți nu au ce să facă și încep să roadă organismul, generând boli autoimune. Nu, acest lucru se poate întâmpla din niște defecte de recombinare și rearanjare a anticorpilor, nu pentru că sunt prea mulți. Asta niciodată”, a explicat medicul, în înterviul pentru Hotnews.

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit, în cadrul unui studiu la care au participat persoane care au fost infectate cu COVID-19,că persoanele care nu s-au vaccinat sunt de două ori mai expuse la reinfectare decât cele cărora nu li s-a administrat un ser.

Studiul a fost publicatîn august de Centrele pentru controlul bolilor și prevenție (Centers for Disease Control and Prevention -CDC), 2, iar concluzia a fost că persoanele nevaccinate sunt de mai mult de două ori predispuse să se reinfecteze cu COVID-19 decât cele care s-au vaccinat cu schema completă după ce au trecut prin boală.

Datele arată că vaccinurile împotriva COVID-19 oferă o protecție mai bună decât doar imunizarea naturală și că vaccinurile, chiar administrate după contractarea SARS-CoV-2, ajută la prevenirea reinfectărilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cunoscutul fotbalist Andrea Capone, găsit mort într-o cameră de hotel. Care a fost, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
„Declin anormal” al temperaturilor pe suprafața Lunii! Ce s-a întâmplat cu satelitul natural al Pământului?