Compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat marți că a solicitat autorizarea de urgență în SUA a medicamentului său anti-COVID, denumit Paxlovid.
Tratamentul poate fi ușor administrat acasă în primele zile după apariția simptomelor, în caz de infectare cu COVID-19, informează Digi24.
Cererea pentru autorizarea de urgență a acestui tratament antiviral a fost depusă la Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), potrivit unui comunicat al companiei.
La începutul acestei luni, Pfizer, care a pus deja pe piață un vaccin împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.
Testele au fost realizate pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Acestea au luat acest medicament timp de cinci zile, de două ori pe zi.
Potrivit The Washington Post, autoritățile americane ar urma să anunțe săptămâna aceasta achiziționarea a 10 milioane de doze de antivirale pentru tratarea COVID-19.
Compania Pfizer urmează să investească până la un miliard de dolari în producerea și distribuirea Paxlovid.
Şi laboratorul american Merck a dezvoltat un tratament antiviral, molnupiravir, autorizat la începutul lui noiembrie într-o primă ţară, Regatul Unit.
Un comitet al FDA urmează să se reunească pe 30 noiembrie pentru a se pronunţa asupra cererii de autorizare a tratamentului Merck în SUA. Washingtonul a achiziţionat deja 3,1 milioane de tratamente Merck.
Compania Pfizer a semnat un acord cu un grup sprijinit de ONU pentru a permite altor producători să fabrice pastila sa experimentală împotriva COVID-19, o măsură care ar putea face ca tratamentul să fie disponibil pentru mai mult de 50% din populaţia lumii.
Într-o declaraţie emisă marţi, Pfizer a transmis că va acorda o licenţă pentru pastila sa antivirală către Medicines Patent Pool, cu sediul la Geneva, care va permite companiilor de medicamente generice să producă pilula pentru a fi utilizată în 95 de ţări, reprezentând aproximativ 53% din populaţia lumii, potrivit NBC News.
Acordul exclude unele ţări mari care au suferit epidemii devastatoare de coronavirus. De exemplu, în timp ce o companie farmaceutică braziliană ar putea obţine o licenţă pentru a produce pilula pentru export în alte ţări, medicamentul nu ar putea fi produs în mod generic pentru a fi utilizat în Brazilia.