Benone Sinulescu a murit, joi, la vârsta de 84 de ani, în locuința sa dintr-o comună din județul Arad. La începutul lunii iulie, interpretul de muzică populară a stat internat într-o clinică de îngrijiri paliative din Arad, din cauza unei pneumonii care s-a agravat pe fondul altor probleme de sănătate.
Ionuț Pavel, impresarul lui Benone Sinulescu, a confirmat pentru Gândul că artistul a decedat.
„Din păcate, este adevărat. Avea o pneumonie agresivă și a murit înecat”, a spus Ionuț Pavel.
În luna iulie, artistul a fost găsit căzut în propria locuință, iar de atunci, starea sa de sănătate s-a deteriorat. Soția lui Benone Sinulescu a confirmat vestea cea tristă și a precizat că artistul va fi înmormântat la Cimitirul Eternitatea.
„Am rămas singură, era bine, ne bucuram, dar a făcut o pneumonie de aspirație și s-a dus. N-a vrut să fie dus la spital, de frică, din cauza COVID-19. A murit astăzi, la orele 14.30, îl ducem la o casă mortuară, la o firmă, apoi, de aici, o să-l ducem la Filarmonica, îl vom înmormânta la Eternitatea. El este în casă acum, în pat, așteptăm firma mortuară să vină, sunt distrusă de durere. Nu am nevoie de nimic, pe el înapoi nimeni nu îl mai întoarce”, a spus soția lui Benone Sinulescu, pentru Impact.
Benone Sinulescu și soția sa stăteau, de la începutul pandemiei, în casa pe care o au în comuna Bârzava, din județul Arad.
Născut la data de 24 mai 1937 într-o familie muncitoare, Benone Sinulescu și-a descoperit dragostea pentru muzică încă de când era copil. Micului artist îi plăcea să cânte cocoțat într-un copac, acolo unde credea că putea atrage atenția întregii lumi. A cântat în corul bisericii, la Denii și la Prohod. De altfel, avea și de unde să moștenească talentul: tatăl său avea o voce deosebită.
După ce a terminat școala elementară în Siriu, Benone Sinulescu a devenit solistul școlii din Pleșcoi, precum și dirijorul corului. La vârsta de 12 sau 13 ani, știa deja pe de rost melodii cântate de Maria Tănase, Ioana Radu, Maria Lătărețu și Ion Luican. Tot elev fiind, la Școala Medie Tehnică din Buzău, a început să cânte la stația de amplificare a orașului, iar una dintre primele melodii pe care le-a interpretat a fost ”De la moară până la gară” a Ioanei Radu.
Benone Sinulescu a cântat cu nume de legendă ale scenei folclorice româneşti, precum Maria Tănase, Ioana Radu sau Ion Luican. A fost solistul celor mai importante ansambluri folclorice din ţară, printre care şi Ansamblul Ciocârlia, despre care spune că „este cel mai mare ansamblu de pe planetă“. Împreună cu acesta a susţinut turnee la Moscova, la Kiev, precum şi la muntele Găina, în faţa a peste 150.000 de persoane.
„Începuturile mele au fost la Braşov, în 1958. Am stat acolo un an şi jumătate. Apoi, am fost invitat la un mare spectacol, la inaugurarea Sălii Palatului, în 1960. Pe atunci eram tânăr. Şi cu păr! Ţin minte că au cântat atunci nume celebre. Eu am cântat alături de Maria Tănase. Recunosc că tremurau chiloţii pe mine. Orchestra sub bagheta lui Ionuş Budişteanu a numărat aproape 300 de oameni, a fost ceva fabulos. Şi mă laud cu ceva: am fost singurul artist care a bisat“, povestea Benone Sinulescu.