Lideri din IT joacă șah pentru a ajuta școlile. ”Și de la Curcani poate să apară noul Elon Musk”

Publicat: 23/11/2021, 18:24

Pasionații de șah pot juca în decembrie cu lideri din IT, la turneul Chess4Education organizat de Narada. După ce în 2020 industria IT a dat bătălia pentru educație pe tabla de șah și a strâns 40.000 de euro în doar trei săptămâni, anul acesta, pe 11 decembrie, liderii din IT se așază din nou la masa de șah, cu o nouă provocare.

  • Chess4Education este la a doua ediție.  Anul trecut, au fost donați pentru educație 40.000 de euro
  • În timp, organizatorii doresc să-l transforme în cel mai mare turneu de șah din România, cu impact în educaţie.

Chess4Education, turneul de șah organizat de Narada, împreună cu lideri ai industriei IT, a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție.

Anul trecut 245 de copii și profesorii lor de la școala din Curcani, județul Călărași, au primit tehnologia necesară școlii online, iar turneul de anul acesta este văzut ca un program antreprenorial de transformare accelerată a educației.

Narada, împreună cu liderii industriei IT și prietenii ei, își propun să facă mutarea decisivă pe tabla de șah în ce privește modernizarea educației românești și aducerea ei la standardele secolului 21. Aceasta înseamnă concret nu numai investiții în tehnologii pentru educație, dar mai ales în programe de perfecționare pentru profesori, astfel încât să lucreze eficient cu copiii din mediile vulnerabile și mai ales cu cei cu nevoi speciale.

Miza partidelor de șah din turneul Chess4Education este transformarea școlii din Curcani într-un model de succes, care apoi să fie multiplicat la cât mai multe instituții de învățământ din ţară. În această competiție pentru o educație de secol 21, oricine se poate alătura antreprenorilor din IT, fie ca participant la turneu, fie ca simplu donator, iubitor al sportului minții.

Și din Curcani poate să apară noul Elon Musk”

Antreprenorul în IT Matei Pavel, un tânăr de 35 de ani, este cel care s-a implicat alături de Narada în organizarea Chess4Education și mobilizarea colegilor de breaslă.

Lideri din industria tech au ales să sprijine eforturile Narada pentru un învățământ modern fiind conștienți de faptul că ”totul pornește de la educație”, spune Matei Pavel.

Problema calității educației, a competențelor cu care ies tinerii de pe băncile școlii sunt lucruri de care se lovesc concret oamenii de business din România, iar cei din IT nu fac o excepție.

„N-aș spune că acest turneu are în primul rând o dimensiune umanitară, pentru că atunci când vorbim despre educație, vorbim despre viitor. În fiecare zi și în fiecare lună, de fiecare dată când recrutăm oameni și trecem printr-o sută ca să alegem unul, ne lovim de problema asta. Pentru noi, educația este un fel de extensie a activității noastre. Dacă nu există condiții pentru educație de calitate asta ne afectează direct”, mai spune Matei Pavel.

Chess4Education este pariul pe care-l fac Narada și liderii IT că o școală dotată cu tehnologie modernă și sisteme de învățare adaptate secolului 21 poate deveni un model de succes.

„Dacă ne dorim performanță de la acești copii – pentru că noi visăm că și din Curcani poate să apară noul Elon Musk –, e nevoie de o bază foarte solidă”, este de părere Matei Pavel.

“Nu lăsăm niciun copil în urmă

În 2020, planul de a ajuta copiii dintr-o singură clasă a fost transformat de Narada cu implicarea substanțială a industriei IT în susținerea cu tehnologie a tuturor copiilor și profesorilor lor de la Școala din Curcani. Anul acesta, Chess4Education are un obiectiv și mai ambițios.

„Căutăm să construim o experiență pentru cadrele didactice din comunitate astfel încât felul în care se face educație aici să fie transformat. Ne dorim ca educația să fie inclusivă și pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Practic, așa arată pentru noi o educație a viitorului, în care cadrele didactice au pregătire nu doar în termeni de cunoștințe tehnice ale actului pedagogic, ci și  în ce privește inteligența emoțională pe care să o dea mai departe elevilor. Nu vrem să lăsăm niciun copil în urmă. Ca parte a societății, avem o datorie față de fiecare dintre ei”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.

Școala Gimnazială nr. 1 din Curcani are nevoie de profesori cu astfel de competențe, pentru că în comunitate există destui copii vulnerabili.

„Sunt părinți care au plecat în străinătate, iar copiii sunt lăsați în grija bunicilor, a rudelor, sunt elevi cu diverse probleme emoționale sau copii cu cerințe educaționale speciale. Vrem să știm cum să lucrăm cu ei. Dincolo de informațiile pe care le dăm copiilor, vrem să știm ce se petrece cu ei, cum să-i abordăm și cum să-i ținem la școală”, spune profesoara de limba română Valeria Neagu, care e de părere că un curs despre lucrul cu elevii cu nevoi speciale ar preveni creșterea abandonului școlar, cu o rată îngrijorător de mare mai ales în mediul rural.

Cine se poate înscrie la turneul de șah online Chess4Education

Pe 11 decembrie, pasionații de șah care vor să contribuie la eforturile de modernizare a educației românești sunt invitați de Narada să accepte provocarea unei partide alături de lideri din industria IT și prietenii lor.

Cei care vor să participe la competiție se pot înscrie pe pagina turneului, achitând taxa de 250 de lei. Cei care vor să joace șah cu antreprenori, programatori, designeri, investitori, gameri și prietenii lor sunt invitați pe Chess.com în ziua turneului, 11 decembrie.   

Chiar și cei care nu joacă șah pot fi de partea câștigătorilor în această competiție pentru educație, printr-o donație pe pagina dedicată turneului.

„Gata cu generațiile de sacrificiu, gata cu exodul!” spun atât Narada, cât și liderii industriei IT.

Chiar dacă pandemia a scos în evidență vulnerabilitățile periculoase ale sistemului de învățământ, implicarea societății civile și a oamenilor de business poate ajuta la transformarea radicală a școlii românești. Ceea ce s-a întâmplat la Curcani poate deveni un model replicat pe scară largă, în toate şcolile din România.

Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation. Sunt vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. Din 2017, Narada proiectează și adaptează inițiative care să contribuie la scăderea ratei analfabetismului în România și aducerea educației în secolul 21.  

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Ion Țiriac: „Candidez la președinția României”. Misterul afișelor care au împânzit Bucureștiul
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua escrocherie de pe WhatsApp. Banii utilizatorilor, în mare pericol
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Campioana Gretel Bergmann, refuzată de Hitler la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin