Silvicultorii avertizează: Atacurile urșilor se înmulțesc, devin foarte grave și atacurile lupilor. În Suceava s-a triplat numărul de urși în raport cu efectivul optim

Silvicultorii avertizează: Atacurile urșilor se înmulțesc, devin foarte grave și atacurile lupilor. În Suceava s-a triplat numărul de urși în raport cu efectivul optim
Sursă FOTO- caracter ilustrativ
Publicat: 25/11/2021, 18:15

Efectivele de urşi din judeţul Suceava au crescut foarte mult, ajungând în prezent la 300 de exemplare, ceea ce pune în pericol gospodării ale populaţiei, se arată într-un raport al Direcţiei Silvice (DS) Suceava prezentat, joi, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Silvicultorii suceveni au prezentat în situaţia privind atacurile urşilor în judeţ şi care sunt măsurile pe care le-au luat, avertizând totodată că, pe lângă atacurile urşilor, au devenit foarte grave şi atacurile lupilor.

„Creşterea exagerată a numărului de urşi a condus la o restrângere a posibilităţilor de procurare a hranei şi implicit la creşterea numărului de atacuri asupra animalelor domestice şi sălbatice. Mai mult, exemplarele tinere, femelele cu pui, au fost nevoite să intre în intravilanul localităţilor pentru procurarea hranei (…) Înmulţirea exagerată a numărului de urşi a creat mari probleme şi la executarea lucrărilor silvice, echipele de muncitori fiind nevoite să abandoneze lucrările din cauză că urşii s-au apropiat prea mult de locurile în care îşi desfăşurau activitatea”, se arată în raportul DS Suceava citat de Agerpres.

Numărul urșilor, de trei ori mai mare față de efectivul optim

Silvicultorii atenţionează că deosebit de periculos este faptul că aceste exemplare au fost observate în afara fondului forestier, la zeci de kilometri distanţă de pădure, cum ar fi cazul urşilor observaţi la Dolhasca, Horodniceni, Bălăceana, Boroaia, precizând că efectivul optim de urşi din judeţ este de 103, dar în prezent a ajuns la 300.

„La această dată atacurile de urs asupra animalelor domestice s-au redus. În schimb, aceste atacuri s-au mutat asupra cervidelor şi asupra mistreţilor. De fapt, datorită creşterii exagerate a efectivelor de urs, de la 103 exemplare efective optime la 300 exemplare efective reale, am ajuns în momentul de faţă ca efectivele reale de cervide şi de mistreţi să se situeze sub nivelul efectivelor optime şi să scadă în continuare”, arată silvicultorii.

În aceste condiţii, începând cu data de 1 noiembrie, DS Suceava a început să administreze hrană complementară pentru speciile de vânat, în special suculentele şi concentratele (mere şi porumb), dar la locurile de hrănire pentru mistreţi şi cervide vin şi urşii care mănâncă hrana, atacând şi ucigând mistreţii şi cervidele.

Silvicultorii atenţionează că se confruntă cu atacuri de lupi din ce în ce mai sângeroase

Potrivit DS Suceava, pe 10 septembrie, la o stâna amplasată pe fondul cinegetic nr. 16 Valea Cârlibabei, o haită de 12 exemplare de lupi a omorât 63 de oi, valoarea pagubei fiind de 41.500 lei.

DS Suceava gestionează în prezent 24 fonduri cinegetice, dintr-un total de 71 existente la nivelul judeţului. Dintre cele 24 de fonduri cinegetice, 19 au habitate favorabile pentru urs.

Din 2016, recoltarea ursului a fost interzisă alături de lup, râs, pisică sălbatică, toate aceste specii fiind considerate specii strict protejate.

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a invitat primarii localităţilor unde în ultima perioadă au avut loc evenimente la un dialog ”onest şi real” cu instituţiile publice care au rol în gestionarea acestor situaţii, luând în considerare şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei incidente privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6...
Ciolacu: Nu moare nimeni două zile fără permis. Declarația care înfurie milioane de români
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Jack Black, un actor de neînlocuit. „Aș prefera să fiu regele copiilor, decât prințul proștilor”
×