Africa de Sud a transmis că regretă închiderea a multor frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de „pedeapsă”, informează The Guardian.
„Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită”, transmite guvernul într-un comunicat, la două zile după anunţul privind această descoperire.
„De asemenea, observăm că au fost descoperite noi variante şi în alte ţări. Niciunul dintre aceste cazuri nu are vreo legătură directă cu Africa Australă. Trebuie remarcat că reacţia faţă de aceste ţări este radical diferită comparativ cu cea în cazurile din Africa Australă„, şi-a exprimat regretul Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul citat.
Țara sud-africană subliniază de asemenea că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă pentru moment astfel de măsuri, acordând prioritate unei „abordări ştiinţifice şi bazate pe riscuri”, şi că guvernul „se aliniază”, evident, acestei poziţii.
Ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla, a denunţat încă de vineri seară reacţia imediată a numeroase ţări de a-şi închide frontierele pentru sud-africani, fără a exista deocamdată mai multe informaţii despre gradul de periculozitate al acestei noi variante, botezată Omicron de OMS.
„Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială”, a spus oficialul, precizând că este vorba de o reacţie de panică.