Israelul a anunțat sâmbătă că a decis să interzică intrarea în țară a tuturor străinilor, dar și reintroducerea tehnologiei Shin Beth de urmărire telefonică, folosită în lupta împotriva terorismului, pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a SARS-CoV-2, potențial mai contagioasă.
Anunțul a fost făcut de premierul Naftali Bennett, care a precizat că interdicția va fi valabilă 14 zile și intră în vigoare duminică seara, informează Digi24.
Israelul își redeschisese granițele pentru turiști la începutul lunii noiembrie, pentru prima dată de la începutul pandemiei.
De asemenea, Guvernul israelian a decis să prelungească perioada de carantină obligatorie pentru cetățenii israelieni vaccinați care sosesc din străinătate și a mai aprobat ca Shin Bet, serviciul de securitate internă, să urmărească persoanele infectate prin aplicația sa specială.
Controversatul program de urmărire al Shin Bet, care a fost utilizat și în primele etape ale pandemiei, a primit aprobarea de a fi din nou folosit, după ce directorul agenției i-a asigurat pe miniștri că va fi utilizat în mod limitat, pentru o perioadă scurtă de timp și numai în cazul celor infectați cu Omicron.
Astfel, Israelul devine prima țară din lume care își închide complet granițele pentru a evita răspândirea variantei Omicron, descoperită recent în Africa de Sud.
Țara are deja confirmat un caz de infectare cu varianta Omicron. Este vorba despre o femeie care călătorise în Malawi. De asemenea, țara mai înregistrează și șapte cazuri suspecte.
Toți cetățenii israelieni care au sosit din țările africane în ultima săptămână vor fi contactați și li se va cere să intre imediat în izolare.
Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării.
„Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla.
Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină.
Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.
Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.
Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.
Noua tulpină a fost confirmată în cursul zilei de vineri în Israel, dar și în Belgia și Hong Kong.