VIDEO | Peste 70 de turiști români sunt blocați în Maroc, ca urmare a apariției tulpinii Omicron. CNSU a aprobat demersurile pentru repatrierea lor

Publicat: 30/11/2021, 14:13
Actualizat: 30/11/2021, 21:36

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, marți, că Ambasada României la Rabat gestionează situația a 72 de turiști români ale căror curse au fost anulate de companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări. Autoritățile marocane au decis suspendarea zborurilor comerciale cu destinația Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Omicron.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat luarea de măsuri pentri repatrierea românilor, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că se vor finaliza toate procedurile pentru repatrierea românilor blocați în Maroc, astfel încât aceștia să poată să ajungă în siguranță în România. Ciucă a precizat că zborul pentru preluarea acestora ar fi programat pentru joi 2 decembrie.

„Am decis, astăzi, ca cei 72 de cetățeni românii, aceasta este cifra pe care o avem de la Ministerul Afacerilor Externe, să poată să se pregătească și să fie repatriați cu o aeronavă a companiei TAROM. Am decis ca să lăsăm astăzi după-amiază și mâine, să poate să se îndeplinească toate formalitățile și să vedem dacă mai sunt și alți români în zonă, și poimâine dimineață, aeronava să plece în Maroc și să aducem cetățenii români acasă, punând, de asemenea, la dispoziție, prin mecanismul de urgențe al Uniunii Europene, disponibilitatea de a aduce și alți cetățeni europeni la București și de acolo să fie transportați în țările de origine. Zborul e programat pentru 2 decembrie în principiu”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Turiștii români au rămas blocați în Maroc după ce autoritățile au anunțat că vor opri toate zborurile care intră în țară pentru următoarele două săptămâni, din cauza noii variante a COVID-19. Marocul este al treilea stat care ia această decizie.

În acest context, Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre țară. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și cu autoritățile locale, și acordă asistență consulară, conform competențelor și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19, a transmis MAE.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de marți măsurile pentru repatrierea românilor din Maroc. Hotărârea CNSU nr. 109/2021 prevede:

  1. Aprobarea repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.
  2. Costurile aferente desfășurării activității menționate la pct. 1 să fie asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Care sunt companiile care mai operează zboruri

MAE a anunțat că autoritățile marocane permit, cu titlu excepțional și în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre și dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc.

Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France și Transavia.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +212 67 99 77 75.

O aeronavă cu 70 de pasageri vine din Africa de Sud

Demersurile din Maroc vin după ce autoritățile române au gestionat situația românilor blocați în Africa de Sud, odată cu restricțiile provocate de răspândirea tulpinii Omicron.

Aeronava TAROM identificată de Guvern pentru repatrierea românilor blocați în Africa de Sud, care a plecat în noaptea de duminică spre luni de la București, a decolat în noaptea de luni spre marți, la ora 03:54 (ora locală a României) din Johannesburg, în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, și aterizează la București marți după-amiază.

Potrivit MAE, pe lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei sunt 70 de persoane: 46 de cetățeni români  – inclusiv delegația sportivă a CSM Știința Baia Mare, 18 cetățeni europeni – 10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar – și 6 cetățeni din state terțe – 4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Știința Baia Mare și având rezidență în România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar