Ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a declarat va încerca să găsească o soluție prin care certificatul verde să poată fi implementat și să respecte legislația Uniunii Europene. El a precizat că în certificatul digital trebuie incluse toate cele trei variante, respectiv vaccinare, testare sau trecere prin boală.
„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei alternative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a afirmat că ar trebui modificat numele acestui certificat, pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre.
„Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a explicat ministrul, potrivit Mediafax.
Ministrul a comentat declarația președintei CE, Ursula von der Leyen, care a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității împotriva COVID-19 ca reacție față de răspândirea rapidă a noii tulpini Omicron.
„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, a spus el.
Rafila a făcut un apel la popor să meargă în centrele de vaccinare să se imunizeze împotriva Covid-19.
„Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai spus Rafila.
Ursula von der Leyen consideră că este nevoie de o discuție la nivelul tuturor statelor membre pentru a stabili cum se poate încuraja și eventual impune obligativitatea vaccinării în interiorul UE, în contextul în care aproximativ o treime dintre europeni nu au nici măcar o doză anti-COVID administrată.
„(O decizie privind obligativitatea vaccinării ) este strict de competența statelor membre, prin urmare, ținând cont de acest lucru, nu este locul meu să fac orice fel de recomandare. Dacă mă întrebați care este poziția mea personală, în urmă cu doi sau trei ani nu aș fi crezut că voi fi vreodată martoră la ceea ce vedem în prezent, că aveam această pandemie oribilă, avem disponibile vaccinuri, vaccinuri care salvează vieți, dar această nu sunt folosite în mod adecvat peste tot și, prin urmare, acest lucru costă, duce la un enorm cost de sănătate”, a spus Ursula von der Leyen.
Prin urmare cred că este de înțeles și corect să fie purtată această discuție acum, cum putem să încurajăm și eventual să ne gândim la obligativitatea vaccinării în interiorul UE. Este nevoie de discuții, este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție care cred că trebuie purtată”, a răspuns președinta CE.