Curtea Supremă a Braziliei a dispus deschiderea unei anchete ce îl vizează pe președintele Jair Bolsonaro pentru că a promovat un fake news conform căruia vaccinurile împotriva Covid-19 ar putea crește riscul de a face SIDA.
Comentariile au fost făcute în timpul unei transmisiuni în direct pe mai multe platforme de socializare în luna octombrie, unde el a susținut că persoanele vaccinate din Marea Britanie s-au îmbolnăvit mai ușor cu SIDA.
Ulterior, Facebook și Instagram au șters videoclipul, iar YouTube a suspendat canalul președintelui brazilian timp de o săptămână pentru încălcarea regulilor privind dezinformarea, scrie The Independent.
Programul comun al Națiunilor Unite privind HIV și SIDA spune că vaccinurile Covid-19 aprobate de autoritățile de reglementare în domeniul sănătății sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru cei care au fost diagnosticați cu HIV.
Ordinul Curții Supreme, emis de judecătorul Alexandre de Moraes, a venit ca răspuns la o solicitare a unei comisii parlamentare, cunoscută în portugheză sub numele de CPI, care a desfășurat o anchetă cu privire la gestionarea pe scară largă de către domnul Bolsonaro a epidemiei de coronavirus în Brazilia.
Raportul CPI a ajuns pe masa procurorului general din Brazilor, dar unele voci spun că este puțin probabil ca acesta să ia vreo măsură împotriva șefului statului pentru ca fost numit chiar de Bolsonaro.
Bolsonaro a răspândit de mai multe ori afirmații care nu sunt probate științific despre Covid-19 și a refuzat să se vaccineze, spunând că va fi „ultimul brazilian” care va face acest lucru. El a respins gravitatea virusului în sine, numind-o „o mică gripă”.
Brazilia a fost puternic lovită de pandemie. Cu peste 22 de milioane de infecții și 615.400 de decese, Brazilia are al doilea cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului, fiind situată în clasament imediat după SUA, și se află pe locul trei în cee ce privește numărul total al cazurilor, după India.
Bolsonaro este singurul lider din G20 care nu s-a vaccinat. Totuși, Brazilia a reușit să vaccineze 63% din populație, potrivit datelor guvernamentale.