Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Franța va dubla prezența poliției și a armatei la frontierele sale și va susține o „reformă” a acordului Schengen pentru a aplica noi controale de securitate pentru Europa. Măsurile propuse vin pentru a descuraja migranții să ajungă în UE.
„Ar trebui să revizuim radical Schengen pentru a-i regândi organizarea, pentru a intensifica protecția comună a frontierelor noastre cu o adevărată forță de poliție de securitate la frontierele externe ale zonei, dar și prin consolidarea integrării regulilor noastre și … o operațiune comună a miniștrilor noștri însărcinați cu probleme interne și de securitate”, a declarat Macron în timpul unei conferințe de presă după o vizită la Le Perthus, în Pirinei, la granița cu Spania.
Franța va înainta primele propuneri la Consiliul European din decembrie, a precizat președintele. El și-a exprimat hotărârea de a vedea reforma convenită în timpul președinției franceze a Consiliului UE, care va avea loc în prima jumătate a anului 2022.
„Știm cum să facem acest lucru pentru monedă, trebuie să facem acest lucru pentru securitate”, a spus Macron. Comisia Europeană a stabilit deja planurile de a propune o strategie privind viitorul spațiului Schengen în cursul anului 2021.
Franța a suferit două atacuri teroriste în mai puțin de două săptămâni în cursul lunii octombrie, inclusiv decapitarea unui profesor de școală care a arătat caricaturi ale profetului Mahomed în clasa sa și uciderea a trei persoane într-o biserică din Nisa, în sudul Franței.
„Aceste decizii se înscriu în planul a ceea ce am făcut în ultimii trei ani, dar ținând cont și de evoluția amenințării, de atacurile pe care le-a cunoscut Franța, pe care le-a cunoscut Austria”, a declarat joi Macron.
Franța efectuează controale la frontieră de la atacul centrat pe sala de concerte Bataclan din Paris în 2015, în cadrul unei excepții autorizate de la regula Schengen.
Președintele francez a declarat joi că țara va întări controalele la propriile frontiere.
„Vom crește de la 2.400 la 4.800 de polițiști, soldați care vor fi mobilizați pentru a lupta împotriva imigrației ilegale”, a adăugat el după ce a subliniat că „a lupta eficient împotriva acestui terorism islamic înseamnă a lupta împotriva rețelelor de traficanți care au legături cu terorismul, sunt uneori ei înșiși teroriști”.
În urma ultimelor atentate, guvernul a închis o moschee, a arestat câteva zeci de persoane și a luat măsuri pentru a ancheta și dizolva asociațiile despre care se presupune că ar avea simpatii extremiste. De asemenea, a anunțat că intenționează să expulzeze 231 de străini, majoritatea dintre ei fiind deja în închisoare.