Prima pagină » Economic » Cristian Socol, artizan al programelor de guvernare ale PSD, revine la conducerea Fondului Român de Contragarantare. Cât e indemnizația lui lunară

Cristian Socol, artizan al programelor de guvernare ale PSD, revine la conducerea Fondului Român de Contragarantare. Cât e indemnizația lui lunară

Cristian Socol, artizan al programelor de guvernare ale PSD, revine la conducerea Fondului Român de Contragarantare. Cât e indemnizația lui lunară
Prof. univ. dr. Cristian Socol / Sursa: ASE

Cristian Socol, profesor universitar la Academia de Studii Economice și cunoscut drept artizanul programului de guvernare al PSD din timpul lui Liviu Dragnea, revine în forul de conducere al Fondului Român de Contagarantare (FRC), de unde fusese revocat acum doi ani.

Cristian Socol a fost numit, în ședința de vineri, 10 decembrie, a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor în calitate de membru provizoriu al Consoliului de Supraveghere al FRC și de președinte al Consiliuliul de Supraveghere. Mandatul este de nu mai mult de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni, până la data desemnării unor noi membri al Consiliului de Supraveghere, se arată în hotărârea AGOA. Pentru această funcție, el primește o indemnizație lunară brută de 18.900 de lei.

Cristian Socol fusese revocat din calitatea de membru provizoriu al Consoliului de Supraveghere al FRC și de președinte al Consiliuliul de Supraveghere acum doi ani, în ședința AGA a FRC din 15 noiembrie 2019.

Cariera și ascensiunea lui Cristian Socol

Numele lui Cristian Socol fusese menționat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, în noiembrie 2020, drept posibil ministru de Finanțe, dacă partidul câștiga alegerile. „Normal că domeniul sănătăţii va rămâne prioritar. Mai mult ca sigur o să mergem cu domnul Rafila, la Educaţie o să venim cu propunerea domnului profesor Azamfirei, iar la Finanţe o să vedem cu domnul Cristi Socol. Cred că aceste domenii sunt cele mai importante pentru România în viitor. După cum vedeţi, venim cu trei nume noi, nu neapărat pesedişti vechi. Căutăm soluţii pentru români, cu oameni recunoscuţi în domeniul lor de activitate”, a mai anunțat liderul social-democraților.

Prof.univ.dr. Cristian Socol, în vârstă de 47 de ani, este absolvent al Facultății de Economie din Academia de Studii Economice din București. Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice (ASE), cadru didactic din 1999 și doctor în Economie (2004), conform prezentării de pe site-ul Facultății de Economie Teoretică și Aplicată a ASE.

Conform prezentării citate, în perioada 2006-2008, a fost Consilier în Comisia Economică și Privatizare din Camera Deputaților, ca mai apoi sa ocupe același post și în perioada 2009-2010, în calitate de Consilier al Președintelui Senatului. În perioada 2013-2015 a fost Consilier al Primului Ministru, în mandatul lui Victor Ponta. Concomitent, în perioada 2012-2014, a ocupat succesiv funcțiile de membru și președinte al Consiliului de Supraveghere, ca în final să fie numit Președinte director al Fondului Român de Contragarantare.

Potrivit propriei prezentări, Cristian Socol a participat la elaborarea Programelor de guvernare din 2008, 2012, 2016, a programelor prezidențiale din 2009, 2014 și a programelor europarlamentare din 2009, 2014, 2019. Este autorul a sute de propuneri de politici publice fundamentate.

Cristian Socol este căsătorit cu Aura Socol, cadru didactictic la ASE, membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), fusese luată în calcul de Liviu Dragnea și alți lideri PSD, conform surselor politice din prima parte a anului 2019, pentru a prelua mandatul de guvernator al Băncii Naționale a României după plecarea lui Mugur Isărescu. Candidatura ei pentru un post de membru în Consiliul de Administrație al BNR i-a fost respinsă în ședința comună a comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în iulie 2019.

Care este rolul FRC

Misiunea Fondului Român de Contragarantare (FRC) este aceea de a facilita accesul la fnanțare a antreprenorilor prin acordarea de contragaranții la garanţiile pentru credite şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinderile mici și mijlocii (IMM) de la instituţiile de credit şi/sau alte instituţii financiare nebancare. Demersul şi, mai ales, exigența asigurării continuităţii şi consolidării FRC în perioada post-criză, conform informațiilor de pe site-ul insituției.

FRC este o instituție financiară specializată, persoană juridică de drept privat, organizată ca societate pe acțiuni, iar capitalul social al FRC, subscris și integral vărsat de acționari, este de 400 milioane lei, fiind împărțit într-un număr de 4.000.000 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 100 lei fiecare.

Capitalul social este constituit prin aportul în numerar al celor doi acţionari ai Fondului, respectiv:

  • Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, aport în numerar în valoare de 272 milioane lei, corespunzător unui număr de 2.720.000 acțiuni nominative cu o valoare de 100 lei fiecare, reprezentând 68% din capitalul social;
  • Fundația Post – Privatizare, aport în numerar în valoare de 128 milioane lei, corespunzător unui număr de 1.280.000 acțiuni nominative cu o valoare de 100 lei fiecare, reprezentând 32% din capitalul social.

La 31 decembrie 2020, FRC avea un activ net/total capitaluri proprii de 428,6 milioane de lei și un profit net al exercițiului financiar de 2,2 milioane de lei.

Fondul este administrat în sistem dualist de un Consiliu de Supraveghere, alcătuit din șapte membri, numiți de AGA, şi un Directorat, alcătuit din trei membri. Consiliul de Supraveghere are, între atribuțiile principale, selectarea și/sau numirea Directoratului, supravegherea activității acestuia prin aprobarea schemelor de contragarantare și a clauzelor convențiilor-cadru cu fondurile de garantare, aprobarea strategiei de investire a resurselor, a rapoartelor anuale privind activitatea de audit intern și control intern, precum și regulamentul de organizare si functionare, organigrama și statul de funcții.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și