La granița de sud a Rusiei cu Ucraina este teren minat, întreg mapamondul fiind cu ochii pe fiecare mișcare ordonată de Vladimir Putin. Se vorbește de izbucnirea unui conflict armat, cel mai probabil la începutul anului, care să dureze doar câteva zile, dar în urma căruia Rusia să își fortifice poziția la nivel mondial.
Manevrele militare Zapad-21, făcute de armata lui Putin la granița NATO în urmă cu trei luni, sunt considerate drept strategia dinaintea unui asalt bine premeditat, iar Alianța Nord-Atlantică pregătește riposte tactice în cadrul unor ample negocieri. Ce ne pregătește viitorul la granița de est?
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, explică pentru cititorii GÂNDUL esența acestui conflict iminent.
“După intervenția în Ucraina, din 2014, s-a reunit grupul Normandia în scopul stabilizării situației. E vorba de Germania, Franța, Ucraina și Rusia. În 2015 – 2016 au fost convenite acordurile de la Minsk, prin care Kievul ar fi urmat să adopte o serie de măsuri privind: autonomia lărgită a regiunii Donbas-Lugansk – regiune istorică, economică și geografică în estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Luhansk – și o amnistie privind separatiștii din estul Ucrainei, urmând ca autoritățile de la Kiev să redobândească controlul asupra frontierei de est. Ucraina nu a acceptat aceste înțelegeri, solicitând primirea în Alianța Nord-Atlantică și sprijinul occidental privind securitatea națională, inclusiv prin furnizarea de armament letal”, precizează Cristian Diaconescu.
”În acest context, Moscova a luat decizia acestei desfășurări militare fără precedent, cu un potențial ofensiv evident”
Cristian Diaconescu
Care ar fi, însă, ținta ascunsă a lui Vladimir Putin?
Liderul PMP, Cristian Diaconescu evidențiază faptul că, la acest moment, Putin vrea să transmită un semnal important către oficiali europeni și în egală măsură vrea recunoașterea de lider global și nu doar de lider regional.
“Putin vrea să arate forța pe care o are și pe care o menține într-o poziție de așteptare, cu trupele în block-start. În egală măsură, liderul de la Kremlin vrea să transmită semnalul că orice negociere cu europenii e lipsită de sens, iar în acest moment un partener de dialog nu poate fi decât SUA. Prin această atitudine, Putin își dorește recunoașterea de jucător global, nu regional. Ceea ce se întâmplă acum cu situația Ucrainei este o miză extrem de mare, iar asta ne privește și pe noi, în mod direct. Responsabilitatea politico-diplomatică a României în aceste momente este colosală, iar România trebuie să devină foarte vigilentă, 24 de ore din 24!”, avertizează Cristian Diaconescu, președintele PMP.