Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut joi primele declarații cu privire la scandalul în care au fost implicați senatoarea Diana Șoșoacă, soțul acesteia și mai mulți jurnaliști.
Bode spune că este nemulțumit de faptul că soțul senatoarei este în libertate, în contextul în care a agresat un polițist, informează Adevărul.
„E prima declaraţie publică pe care o fac pe acest subiect. Din punctul meu de vedere, poliţiştii au intervenit corect, au respectat procedurile”, a declarat Lucian Bode
Potrivit ministrului de Interne, oamenii legii „au ajuns în mai puţin de patru minute la faţa locului, imediat au procedat la aplanarea conflictului, şi, conform procedurilor legale, au invitat persoanele implicate la secţia de Poliţie”.
„Dincolo de ce aţi văzut în prezentarea făcută de IGPR, am fost anunţat în seara zilei de vineri, am ştiut de incident, ambasadorul Italiei a fost informat de conducerea MAI încă din seară de vineri.
Sunt două părţi nemulţumite – jurnalista din Italia despre modul în care a fost tratată. Este nemulţumită şi partea cealaltă pentru că n-am fi reacţionat cum ar fi vrut în legătură cu jurnaliştii.
Eu sunt nemulţumit că un poliţist care a participat a fost împins, i s-a pus mâna în gât, iar cel care s-a dedat la astfel de fapte e în libertate. Avem două dosare penale. Eu am încredere în instituţii, în colaborarea dintre instituţiile din România şi din Italia, care e una la nivel înalt, şi am încredere că la finalul anchetei toţi vor plăti”, a mai spus ministrul.
Declaraţia lui Bode vine la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat cu privire la acest eveniment, calificându-l ca fiind „absolut regretabil”.
Președintele Klaus Iohannis cere „verificări la sânge” în cazul Șoșoacă. El spune că „autoritățile trebuie să își facă datoria cu vârf și îndesat” și cataloghează incidentul drept „absolut regretabil” și, până acum, „inimaginabil”.
„Este un incident absolut regretabil și trebuie să fim foarte clari. Sechestrarea de persoane se sancționează conform legii și în România. Nu vreau sa mă antepronunț. Absolut toate autoritățile trebuie să verifice cum s-a întâmplat și cum s-a intervenit”, a spus, joi, șeful statului.
Klaus Iohannis afirmă că vrea ca aceste verificări să fie făcute pentru a nu mai apărea astfel de incidente.
În 10 decembrie, la ora 16.02 secția 4 de poliție din Capitală a fost sesizată prin 112 de către o femeie cu privire că în cabinetul său de avocatură din București are anumite divergențe cu o echipă de jurnaliști.
La 16.06 primii polițiști au ajuns la fața locului și au intervenit pentru verificarea sesizării și dispunerea primelor măsuri legale. Din primele verificări a rezultat faptul că în incinta cabinetului de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul fiind invocat acela că apelanta nu a mai dorit să realizeze un interviu care fusese inițial stabilit de comun acord cu jurnaliștii prezenți.
Ulterior tot din verificări a reieșit faptul că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta (Șoșoacă n.r) le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece până la sosirea polițiștilor.
Între jurnaliști și apelantă au avut loc mai multe discuții în contradictoriu, jurnalista a ieșit, fiind găsită în fața cabinetului”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române.