Premierul Nicolae Ciucă a avut marți o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei șefului Guvernului la Bruxelles.
În cadrul discuțiilor, șeful Guvernului a prezentat prioritățile Guvernului pentru următoarea perioadă, cum ar fi gestionarea pandemiei de COVID-19, atât din punct de vedere sanitar, cât și financiar și social.
Totodată, el a prezentat și eforturile Executivului pentru relansarea economică și a dat asigurări că face eforturi pentru a implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Premierul a discutat cu Ursula von der Leyen și despre aderarea României la Spațiul Schengen, mulțumind Comisiei pentru sprijinul constant în această direcție.
„De asemenea, premierul României a subliniat contribuția deosebită a unui Spațiu Schengen integrat, fără fragmentări, la obiectivul consolidării pieței interne, context în care a reiterat apelul privind necesitatea unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, mulțumind, totodată, Comisiei Europene pentru sprijinul constant în acest demers, reconfirmat și cu ocazia întrevederii cu președintele Comisiei.
Totodată, premierul Ciucă a reamintit obiectivul României de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, subliniind angajamentul Guvernului de a promova reformele necesare în acest sens”, se arată în comunicatul Guvernului României.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre aspecte ale agendei externe a Uniunii Europene, cum ar fi situația de securitate din Ucraina și de la Marea Neagră, situația de la granițele UE cu Belarus, dar și despre Republica Moldova.
„În discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost abordate și aspecte ale agendei externe a Uniunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și al celor de la granița UE cu Belarus. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat, în acest context, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate. Președintele Comisiei Europene a asigurat asupra seriozității cu care instituțiile europene se apleacă asupra acestui dosar și cu privire la coordonarea strânsă a acțiunii cu Statele Unite și ceilalți parteneri, fiind reiterat mesajul comun că, în cazul continuării escaladării situației, costurile vor fi foarte mari pentru partea rusă.
Premierul României a făcut referire și la importanța sprijinirii eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, respectiv de reformă democratică profundă, inițiată de executivul de la Chișinău, inclusiv în ce privește asigurarea securității energetice. În acest sens, a convenit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova pe perioada recentei crize energetice, să continue acțiunea comună de susținere a eforturilor Chișinăului”, se mai arată în comunicat.
Premierul urmează să aibă și alte întrevederi, în cursul zilei de marți, la Bruxelles. El va discuta cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Văleann, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și cu Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene.